Sporten is goed voor je hele lijf, maar als het gaat om je hart, dan kun je het beste gaan zwemmen. Uit onderzoek blijkt dat zwemmen de bloeddruk verlaagt en dat het het hart beter beschermd dan alle andere manieren van bewegen. Aan het onderzoek werkten 43 oudere volwassenen mee. Zij hadden allemaal last van een hoge bloeddruk. De helft van de groep zwom gedurende een periode van drie maanden elke week een paar keer baantjes in het zwembad, terwijl de andere helft geen extra activiteiten ondernam.

Resultaten
De mensen die regelmatig gingen zwemmen, merkten een aanzienlijk verschil. Dat gevoel werd ook ondersteund door de onderzoeksresultaten: de bloeddruk van de zwemmers daalde gemiddeld met negen procent. Ook werden de aders bij het hart flexibeler, waardoor het makkelijker bloed rond kan pompen. Verder verbrand je met zwemmen ongeveer evenveel calorieën als met joggen, maar zorgt het voor minder spanning op de gewrichten.

Ontspannende werking
Volgens de onderzoekers is zwemmen vooral heel goed voor je omdat het verschillende spiergroepen tegelijk traint. Ook heeft het een ontspannende werking en helpt het tegen stress. Ook niet onbelangrijk: bijna iedereen kan deze sport beoefenen, ook mensen die last hebben van rugpijn of zere heupen of knieën. Uiteraard is het wel belangrijk om voor je gaat zwemmen eerst te overleggen met je huisarts, zeker als je een (chronische) aandoening hebt. 

Bron: CBS, PatriotLedger.com