In onze huidige maatschappij ligt er veel nadruk op het uiterlijk van mensen. Hoewel je zou kunnen beargumenteren dat de persoonlijkheid van mensen eigenlijk belangrijker is, bepaalt ons uiterlijk toch ook vaak ons zelfbeeld. Een van de grootste oorzaken van onder andere onzekerheid over het uiterlijk, is haaruitval. Dit kan veroorzaakt worden door diverse zaken, zoals medicijngebruik, stress, ziekte of invloeden van buitenaf. Bij mannen spelen bij haaruitval voornamelijk de genen een rol, de erfelijke aanleg. Een haartransplantatie is dan het enige dat uitkomst kan bieden. Maar wat kost een haartransplantatie eigenlijk?

Meer over haaruitval

Voordat er verder zullen ingaan op de kosten, is het handig om meer te weten over haaruitval. Bij mensen die door ziekte of stress haren verliezen, gaat het vaak om een forse uitval in korte tijd. Dit is in de meeste gevallen niet definitief, en de haren zullen op den duur weer teruggroeien.

Vooral mannen hebben echter te maken met een geleidelijke uitval, die niet te stoppen is en juist wel definitief. Dit komt doordat bij hen het haarverlies erfelijk bepaald is. Het betreft een hormonale kwestie. De haaruitval wordt veroorzaakt door de overgevoeligheid voor het dihydrotestosteron hormoon, afgekort DHT. Onder invloed van DHT komt het haargroeiproces in een stroomversnelling terecht, waardoor de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen. Bijna driekwart van de mannen wordt in zijn leven vroeg of laat geconfronteerd met toenemend haarverlies. Sommigen al vanaf hun twintigste, anderen pas wanneer ze 60 jaar zijn.

Kosten van een haartransplantatie

De kosten van een haartransplantatie zijn onder andere afhankelijk van de gebruikte methode. Meest voorkomend zijn de FUE-methode (Follicle Unit Extraction) en de FUT-methode (Follicle Unit Transplant). Bij de FUT-methode worden er strookjes huid van het achterhoofd gehaald. Van het strookje worden grafts gemaakt, stukjes met een tot drie haren. Bij de FUE-methode worden er grafts uit je hoofdhuid gehaald met een holle naald. De FUE-methode neemt meer tijd in beslag en kost daardoor vaak meer dan een FUT-transplantatie. Het grote voordeel van de FUE-methode is echter wel dat je er geen litteken aan overhoudt. Na een FUT-transplantatie is er wel een litteken zichtbaar, waardoor je je haar niet meer kort kunt dragen.

De kosten van een transplantatie hangen verder af van de hoeveelheid grafts die getransplanteerd moeten worden. Hoe groter de kale plekken, hoe meer grafts er nodig zijn. En hoe hoger de haartransplantatiekosten. Heb je kleine inhammen? Dan heb je 500 tot 1.500 grafts nodig. Dat kost met een FUE-behandeling gemiddeld zo’n 2.000 euro. Ben je volledig kaal dan kunnen de kosten oplopen tot wel 12.000 euro. Heb je niet voldoende spaargeld voor een haartransplantatie, maar zou je deze toch graag willen laten uitvoeren? Dan kun je een kleine lening afsluiten om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Kosten en ervaringen vergelijken

In ons land kun je bij diverse klinieken terecht voor een haartransplantatie. Het is goed het aanbod van een aantal klinieken te vergelijken. Let hierbij overigens niet alleen op de kosten, maar ook op de kwaliteit van de behandeling. Lees bijvoorbeeld op verschillende websites en fora de ervaringen van mensen die een haartransplantatie hebben ondergaan.