Hoofdluizen, ze komen steeds terug en vooral kinderen krijgen hiermee te maken. Op school waar kinderen veel samen spelen en met hun hoofden dicht bij elkaar zitten, komen hoofdluisbesmettingen vaak voor. Gelukkig zijn hoofdluizen niet gevaarlijk, maar ze zijn wel vervelend en vaak ook hardnekkig.

Hoe ontdek je hoofdluis?

Zie je je kind regelmatig op het hoofd krabben? Dat kan een teken zijn dat hij of zij hoofdluis heeft. Of zie je tijdens het kammen van het haar rondkruipende luizen op de borstel? Ook op scholen wordt regelmatig gecontroleerd op hoofdluis. Als een besmetting eenmaal geconstateerd is, is het van belang om deze te behandelen. Blijf rustig; een hoofdluisbesmetting heeft echt niets te maken met een slechte hygiëne en het bestrijden van hoofdluis is relatief eenvoudig.

 Hoofdluis, wat nu?

Start de behandeling met een goed anti-hoofdluismiddel. Lees daarbij goed de gebruiksaanwijzing en houd je aan de richtlijnen om de luizen en neten effectief te bestrijden. Vergeet niet om alle familieleden te controleren op besmetting en indien nodig, gelijktijdig te behandelen. Desinfectie en behandelen van wasgoed, woning en auto is trouwens niet nodig. Studies bevestigen dat het overdragen van hoofdluis nagenoeg uitsluitend plaatsvindt door direct contact van hoofd tot hoofd.

Voorkom een nieuwe besmetting!

Vertel de mensen in je omgeving en op school dat je een hoofdluisbesmetting hebt geconstateerd. Zo kunnen zij ook controleren of er hoofdluizen rondkriebelen. Als iedereen de hoofdluisbesmetting tijdig constateert en behandelt, kan een epidemie voorkomen worden en kan er geen herbesmetting plaatsvinden.