Een tintje donkerder, een tintje lichter of grijze haren bedekken. Er zijn talloze redenen waarom we onze haren een verfbeurt geven. Maar sta je er ook bij stil wat haarverf precies doet? Die geverfde lokken staan je natuurlijk prachtig! Helaas hebben je haar, hoofdhuid en verdere gezondheid er wel onder te lijden. Gelukkig kan haar kleuren ook op een gezonde manier.

In de meeste haarverf komen allerlei chemische stofjes voor. Daar wil je het liefst jouw gezondheid niet aan blootstellen. Als je je haar zelf wilt verven, kies dan liever voor een haarverf zonder ammonia, parabenen, resorcinol en PPD.

Haarbeschadiging

Wanneer er ammonia in haarverf is verwerkt, zorgt dit ervoor dat de buitenste laag van je haar week wordt en omhoog gaat staan. Met als gevolg zwak en gebroken haar met gespleten punten. Ook droogt het je haar ontzettend uit. Dat komt omdat in haarverf vaak waterstofperoxide zit. Dit chemisch stofje breekt het natuurlijke pigment in je haar af om plaats te maken voor de kleur van de haarverf. Sommige mensen ervaren bijwerkingen na het verven van haar. Denk hierbij aan jeuk op de hoofdhuid, een rode en gevoelige huid, extreem dof haar, afname in haargroei en zelfs hoofdpijn. Maar waar velen niet bij stilstaan, is dat chemische stoffen van haarverf via je hoofdhuid in je bloed terecht komen en door je lichaam verspreiden. Het is niet voor niets dat wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding je haar niet te verven, omdat dit erg schadelijk kan zijn voor je kindje. Maar dus ook voor jou!

Natuurlijke en mildere ingrediënten

Toch is het regelmatig verven van haar bijna net zo normaal als het dagelijks aanbrengen van een gezichtscrème. We willen toch allemaal gezond haar dat glanst? Wanneer je zelf je haar gaat verven, let dan vooral eens goed op de ingrediënten. Kies voor een haarverf die zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten bevat en waarbij de schadelijke stoffen zijn vervangen voor veel mildere ingrediënten. Zo blijft de kwaliteit en kleur van je haar beter behouden en tegelijkertijd wordt je haar gevoed zodat het een mooie gezonde glans heeft na het verven. Daarnaast zorgt natuurlijke haarverf voor een natuurlijker resultaat, omdat je de natuurlijke schakeringen en kleurnuances blijft zien.

Gezonde voeding voor geverfd haar

Wil je jouw geverfde haarkleur extra lang mooi houden? Zorg er dan voor dat je het extra voedt na het verven van je haar. Gebruik daarvoor bij het wassen de juiste shampoo. Kijk ook hier naar de ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld geen shampoos met harde reinigers zoals SLS en SLES. Er zijn diverse shampoos die speciaal voor gekleurd haar zijn ontwikkeld. Gebruik daarbij ook een intensief voedende conditioner. Dat zorgt voor zacht, glanzend en vitaal haar. Voeg daar eens per week een haarmasker aan toe om het haar een extra boost te geven. En last but not least, kleur je haar niet te vaak. Vrij logisch, maar hoe vaker je jouw haar kleurt des te meer beschadigt het raakt. Als het niet nodig is om het hele haar te verven, kies er dan voor om alleen de uitgroei bij te werken. Met de juiste verzorging blijft je geverfde haar mooi stralend.