Een leesbril gaan kopen en gaan dragen is een grote stap, maar voor veel veertigers is dit een stap die genomen moet worden. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat al maar liefst 60 procent van de mensen die 40 tot 50 jaar oud zijn een hulpmiddel gebruiken voor het lezen of zien, terwijl dit percentage al rond de 90 zit bij de mensen die tussen de 50 en 55 jaar oud zijn. 

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Zoals al gezegd is, is het een grote stap om een leesbril te gaan kopen. Leesbrillen kopen online bij leesbrillen365.nl zal toch ooit een keer moeten gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je de berichten in de krant niet meer goed kan lezen. Ook kan een leesbril helpen als je de WhatsAppjes van je vrienden en familie niet kunt lezen. Veel mensen geven dan eerst nog de schuld aan het licht, maar in werkelijkheid hebben ze gewoon een leesbril nodig. 

Waardoor komt het dat je ogen slechter worden als je 40 jaar bent?

Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je een leesbril nodig hebt. Over het algemeen zul je hier aan moeten geloven als je rond de 40 jaar oud bent. Dit komt doordat de ogen van de mens dan verslechteren. Dit heeft te maken met de elasticiteit van de ooglens. De elasticiteit neemt namelijk af naarmate je leeftijd toeneemt. De lens wordt dus stugger, waardoor het lastiger is om de lens te bollen. Hierdoor is het ook moeilijker om een scherp zicht te krijgen op een korte afstand. Dit wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd en in vaktermen staat het bekend als presbyopie.  

Maakt een leesbril je ogen lui?

Nee, een leesbril zal je ogen niet lui maken. Dit is een fabel. Je ogen zullen hoe dan ook achteruitgaan. De bril zal hier geen effect op hebben, zo simpel is het nou eenmaal. Desondanks wachten veel mensen lang met het kopen van een leesbril. In principe schaadt dit de ogen niet, maar het kan wel andere problemen opleveren. Zo kan het branderige of vermoeide ogen veroorzaken, maar ook zeker hoofdpijn.