Hooikoorts kan behoorlijk lastig zijn. Als het lekker weer wordt en iedereen de buitenlucht weer opzoekt, ben jij vooral aan het niezen en je traanogen drogen. En daar ben je niet de enige in; hooikoorts is één van de meets voorkomende allergieën. Als je last hebt van hooikoorts, dan ben je allergisch voor bepaalde voortplantingscellen van planken, bomen en grassen, kortom: voor pollen. Op warme en winderige dagen zweven er talloze pollen in de lucht, die gemakkelijk in je luchtwegen terecht kunnen komen. Dit zorgt voor een reactie van je afweersysteem.

Zodra de pollen in je lichaam terecht komen, gaan de cellen van je afweersysteem een stof produceren die de pollen tegenwerkt. Hierdoor kan histamine vrijkomen en dat zorgt voor de bekende hooikoortsverschijnselen, zoals jeukende, branderige ogen die doorlopend tranen, rode en opgezwollen oogleden, een loopneus, niesbuien, benauwdheid, enzovoorts.

Omdat deze symptomen behoorlijk vervelend zijn, hebben wij 7 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je de klachten kunt verminderen.

1. Maai het gras niet

Veel mensen met hooikoorts reageren sterk op gras maaien. Daarom is het verstandig om in de periode dat er veel pollen in de lucht hangen je gras niet te maaien. Vraag of iemand anders dit voor je wil doen. Zo voorkom je ademhalingsproblemen, niesbuien en in sommige gevallen zelfs uitslag.

2. Ga niet zomaar naar buiten

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt om af en toe even naar buiten te gaan: doe het niet. Tenminste, niet op elk moment. De pollen zijn het meest nadrukkelijk aanwezig tussen 8 en 10 's morgens en 5 en 7 's avonds. probeer tussen die periodes zo min mogelijk buiten te komen.

3. Zorg voor een extra barrière

Gebruik wat speciale crème, bijvoorbeeld in je neus, om te voorkomen dat de pollen zich hierin vastzetten. Je kunt hiervoor terecht bij je apotheek, maar je kunt ook gewoon een likje vaseline gebruiken.

4. Was je haar regelmatig

Pollen kunnen zich ook vastzetten op en in je haar. Die pollen kun je tijdens het slapen weer overbrengen op je kussen. Daarom is het verstandig om je haar voor je gaat slapen te wassen, als je die avond buiten bent geweest. Kleed je in dat geval ook om voor je je slaapkamer in gaat.

5. Houd je ramen dicht

Het kan heel aantrekkelijk zijn om je ramen met mooi weer open te gooien, maar het is beter dat je dat niet doet. Op die manier kunnen de pollen namelijk ook in je huis komen, wat de kans op problemen vergroot. Zet de ramen dan liever 's nachts open of op een kiertje, en sluit ze 's morgens weer als je opstaat.

6. Begin vroeg met het slikken van antihistamine

De meeste mensen die last hebben van hooikoorts beginnen pas met het slikken van antihistamine als ze echt problemen krijgen. Het is veel beter om vast net voor het hooikoortsseizoen begint te starten met deze medicijnen, zodat ze ook daadwerkelijk werkzaam zijn op het moment dat de pollen in de lucht hangen. De meeste neussprays hebben bijvoorbeeld een 'inwerktijd' van 2 weken.

7. Stofzuig regelmatig

Pollen kunnen zich ook vastzetten op je vloerbedekking. Regelmatig stofzuigen is daarom geen overbodige luxe.

Bron: Manchester Evening News, NHS.uk