Zowel in het voorjaar als in de winter wil je een prettig, maar vooral ook een gezond binnenklimaat. In de winter heb je de verwarming vaak aan, waardoor de lucht in huis droger kan worden. En in de zomer wil je natuurlijk dat het koeler in huis blijft. Maar welke factoren zijn van invloed op een gezond binnenklimaat en wat kun je hier zelf aan doen?

Een constante kamertemperatuur

Een vraag die meteen rijst is: wat is nu een gezonde kamertemperatuur? De ene persoon heeft de verwarming het liefst op 23 graden staan, de ander vindt 20 graden een goede grens. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt een minimumtemperatuur van 18 graden aan, mits je volwassen en gezond bent en je kleedt volgens het seizoen. Zieke mensen, senioren en jongeren zouden een minimale temperatuur van 20 graden aan moeten houden. De maximale temperatuur voor een gezond binnenklimaat is 21 graden. Belangrijk is daarbij ook dat de temperatuur in huis constant blijft en niet steeds wisselt, zodat je lichaam daaraan kan wennen.

De juiste ventilatie

Wat heel belangrijk is voor een gezond binnenklimaat: de juiste ventilatie. Tegenwoordig worden er ook steeds slimmere oplossingen ontwikkeld om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. De warme ventilatielucht die je mechanische ventilatiesysteem uit je woning of appartement blaast, zit namelijk nog boordevol energie. Met behulp van een warmtepomp kun je gebruik maken van deze lucht. Een ventilatielucht/water warmtepomp maakt het mogelijk om de warmte op een efficiënte manier terug te winnen en je huis op een doeltreffende en duurzame manier te voorzien van ventilatie, cv-verwarming en warm tapwater. Zo zorg je dus niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar verlaag je ook nog eens je energiekosten en je houdt rekening met het milieu. Een voorbeeld van zo’n ventilatielucht/water warmtepomp is de F750 van NIBE. Een compleet uitgerust, kant-en-klaar systeem dat geschikt is voor een all-electric woning of een appartement.

De vochtigheidsgraad

Voor een gezond binnenklimaat is het ook belangrijk om de vochtigheidsgraad in te gaten te houden. De vochtigheidsgraad zegt iets over de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Daarbij kan warme lucht meer waterdamp opnemen dan koude lucht. De lucht mag niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. Als je lenzen hebt, merk je het meteen als de lucht te droog is. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en de 60%. Dit kun je meten met behulp van een hygrometer of een analoog weerstation. Maar hoe zorg je er dan voor dat de vochtigheidsgraad op peil blijft? Voor het verlagen van de vochtigheidsgraad zijn speciale ontvochtigers verkrijgbaar. En zo zijn er ook luchtbevochtigers verkrijgbaar voor het bevochtigen van de lucht. Een warmtepomp kan, naast het ventileren, opwarmen en koelen, ook een bijdrage leveren aan de juiste vochtigheidsgraad in huis.

De bovenstaande factoren hebben allemaal invloed op een gezond binnenklimaat. Zorg ervoor dat je hier aandacht aan besteedt. Je brengt immers een groot deel van je tijd door in huis en als het binnenklimaat niet gezond is, kan dit invloed hebben op je gezondheid.