Help! Ik ben getroffen door hooikoorts. Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een aandoening waar (helaas) miljoenen mensen wereldwijd last van hebben. Of je nu non-stop moet niezen, jeuk of last hebt van tranende ogen, het is allemaal vervelend. De oorzaak? Een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op allergenen in de lucht, zoals pollen of stof. Wanneer deze allergenen in contact komen met de slijmvliezen in de neus, lokken ze een ontstekingsreactie uit. Deze reactie veroorzaakt het vrijkomen van histamines, wat leidt tot de symptomen van hooikoorts. Hoewel er geen genezing voor hooikoorts bestaat, zijn er wel wat tips die de symptomen kunnen helpen verminderen. Lees je mee?

Kies de juiste medicijnen

Een van de meest voorkomende hooikoorts behandelingen zijn medicijnen. Deze hooikoortspillen zijn er in de vorm van tabletten, capsules of vloeistoffen. Ze werken door zich te richten op verschillende gebieden van de hooikoorts allergie. Sommige hooikoortspillen werken bijvoorbeeld om histamines te blokkeren, terwijl andere de ontsteking verminderen. Het soort pil dat je neemt, hangt af van je symptomen en de ernst van je allergie. Bovendien kan het zijn dat je hooikoortspillen enkele weken moet nemen voor je een verschil in je symptomen merkt.

Gun jezelf extra vitamines

Het liefst lees je hier natuurlijk dat er wondermedicijnen bestaan om jou van je vervelende hooikoorts klachten af te helpen. Helaas! Hoewel er geen genezing voor hooikoorts bestaat, kun je baat hebben bij verschillende extra vitamines. Zo is vitamine B12 een voedingsstof die helpt de zenuw- en bloedcellen van het lichaam gezond te houden. Mensen met hooikoorts kunnen baat hebben bij het innemen van vitamine B12 supplementen, omdat gebleken is dat de vitamine ontstekingen vermindert. Ook vitamine C kan helpen om niezen, congestie en jeuk te verminderen. Tenslotte is aangetoond dat omega-3 vetzuren ontstekingen verminderen en de ademhalingsfunctie verbeteren. Laat je goed adviseren voordat je start met extra vitamines!

Je huis pollenvrij maken

Wanneer er geen tocht is in je huis, heeft het stuifmeel extra kans op de grond door je huis te dwarrelen. Als je allergisch bent voor pollen, weet je hoe ellendig het kan zijn om de warme lentedagen binnenshuis opgesloten door te brengen. Zorg ervoor dat je regelmatig afstoft en stofzuigt. Dit helpt om pollen te verwijderen die zich al een weg naar binnen hebben gebaand. Je kunt ook kijken naar je airconditioningsysteem. Veel systemen zijn voorzien van filters die pollen deeltjes kunnen opvangen. Zorg ervoor dat je je filter regelmatig controleert en vervangt. Tenslotte, houd je ramen gesloten als het pollengehalte hoog is. Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je van elk seizoen genieten zonder al het gesnotter en genies.