Een huisstofmijt is een klein diertje dat volwassen niet groter wordt dan 0,3 millimeter. Met het blote oog is een dergelijke mijt onzichtbaar. Dat is misschien maar goed ook, want onder de microscoop zien ze er beslist angstwekkend uit. Huisstofmijten zijn graag dicht in de buurt van mensen omdat hun voornaamste voedsel bestaat uit huidschilfers en ieder mens verliest er iedere dag miljoenen.

Wat leefomgeving betreft kiezen huisstofmijten voor een donker en liefst vochtig milieu en qua temperatuur is 20°C en hoger ideaal. Deze mijten houden niet van droge lucht, zonlicht en lage temperaturen. Het is vrijwel onmogelijk om een huis vrij te houden van huisstofmijten. Ze komen voor in vrijwel alle natuurlijke stoffen, zoals in je gordijnen en je bankstel. De meest favoriete kamer voor de huisstofmijt is de slaapkamer. In je matras, kussen en beddengoed wemelt het in het algemeen van deze ongewenste gasten.

Allergie voor huisstofmijten

Onderzoek heeft uitgewezen dat steeds meer mensen wereldwijd een huisstofmijt allergie ontwikkelen. In feite is dat niet voor de mijten zelf maar voor de uitwerpselen daarvan. Die zijn zo klein dat de door de lucht zweven en daardoor onvermijdelijk worden ingeademd. Er zijn verschillende symptomen van deze allergie waarvan de meeste te maken hebben met de luchtwegen. Benauwdheid, een piepende ademhaling, astma, niesbuien en een verstopte neus komen regelmatig voor. In andere gevallen leidt de allergie tot eczeem en jeuk. Deze verschijnselen kunnen worden onderdrukt met medicijnen, maar uiteraard is het voorkomen een betere optie.

Het bestrijden van de huisstofmijt

Het is niet zo dat huisstofmijt een teken is dat er geen voldoende hygiëne in huis is. De huisstofmijt komt in ieder huis voor en het is vrijwel onmogelijk om permanent de huisstofmijt te bestrijden. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is het verstandig om de leefomstandigheden voor de mijt onaantrekkelijk te maken:

  • Ventilatie: een goede ventilatie voorkomt dat de atmosfeer de ideale vochtigheid bereikt voor de huisstofmijt.
  • Licht: de mijt is vooral in de slaapkamer aanwezig en houdt van donker. Laat derhalve nooit de gordijnen ook overdag dicht. Zonlicht is voor deze mijten zeer onaangenaam. Laat daarom ook het bed een periode open liggen waardoor alle beddengoed tevens goed kan drogen.
  • Verwijder stof: als je regelmatig stof afneemt met een vochtige doek zal je ook veel huisstofmijten daarmee verwijderen.
  • Wasbare overtrekken van matrassen en kussens: de levenscyclus van de huisstofmijt is ongeveer 6 weken. De eieren worden in die periode gelegd en komen tot ontwikkeling. Door wasbare omtrekken te gebruiken en deze iedere 6 weken te wassen, voorkom je grotere aantallen.

Luchtreiniger met ionisator

Bij de bestrijding van huisstofmijten is ook ionisatie van de lucht een goede aanvullende optie. Niet alleen de mijten zelf worden door negatief geladen ionen onschadelijk gemaakt. Ook hun voedsel en uitwerpselen worden gebonden door dit proces en daardoor wordt de ontwikkeling van de huisstofmijt duidelijk geremd. Overigens is het ook met ionisatie niet mogelijk om deze hardnekkige en ongewenste gast voorgoed uit je huis te verdrijven. Maar het kan een duidelijke verlichting zijn voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt.