Er is een toename in het aantal mensen dat door de coronacrisis niet meer naar de tandarts kan, zo ook in Rotterdam. Dit was de reden om in 2021 de eerste Rotterdamse Tandartsdag te organiseren. Op 29 maart vindt de tweede dag plaats. Ook in Amsterdam is het schrijnend en wordt er een half miljoen uitgetrokken om mensen te ondersteunen die mondzorg nodig hebben. Steeds meer Nederlanders kunnen de kosten voor hun mondzorg niet financieren. Of ze zijn te angstig om een afspraak te maken.

Niet of nauwelijks naar de tandarts gaan

Op dit moment zijn er bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland die vanwege geldgebrek niet of nauwelijks naar de tandarts gaan. Veel tandartsen zijn van mening dat de mondzorg weer terug moet in het basispakket van de zorgverzekering. Het zijn vooral minima en mensen met schulden die de tandarts vermijden. Sinds de coronacrisis kampen meer mensen met financiële problemen. Dan kan een bezoek aan de tandarts, wat eigenlijk elk jaar op de agenda mag staan, worden overgeslagen.

Angst tandarts

Geld is echter niet de enige reden waarom mensen een tandartsbezoek vermijden. Voor veel mensen is een tandartsbezoek geen favoriete activiteit. Reden? Angst tandarts. Door onder andere negatieve ervaringen of schaamte voor het gebit ontstaat een dergelijke angst. Dit komt vaak voor: zo’n 1 op de 4 Nederlanders is in meer of mindere mate bang voor de tandarts. Het kan zo erg zijn, dat de tandarts wordt vermeden. Bij zo’n 80.000 Nederlanders is de tandartsfobie zo groot dat dit het geval is. Gelukkig zijn er zogenaamde angsttandartsen, die precies weten hoe ze met mensen om moeten gaan die angst hebben.

Een voorbeeld hiervan is de tandarts in Best. In overleg met de angsttandarts wordt er gekeken wat er nodig is en wat het verzoek is van de patiënt, zoals een koptelefoon op, een andere houding in de stoel of pijnloos behandelen. Het belangrijkste is dat je als patiënt weet waar je aan toe bent. Hoe lang gaat de behandeling duren, wat gaat de tandarts precies doen en wat kan je verwachten. Duidelijke informatie vooraf voorkomt een hoop stress. Ook helpt het als je zelf kan aangeven wanneer de tandarts moet pauzeren. Dit kan bijvoorbeeld door je hand op te steken.

Wat kan je zelf doen?

Wat veel rust kan geven, is de ademhaling. Door je hierop te focussen, en door op een rustige manier in en uit te ademen, met in gedachte een vlinder op je neus die er niet vanaf wil, is het mogelijk om ook in een tandartsstoel te ontspannen. Als je te veel bezig bent met wat de tandarts doet of gaat doen, creëert dit spanning. Het kan helpen om je handen op je buik te liggen. De kans is groot dat je gedachtes het regelmatig overnemen, maar door telkens terug te keren naar je ademhaling, en daardoor naar het huidige moment, is er minder ruimte voor angst.

Uiteraard is het ook mogelijk om voor wat afleiding te kiezen, zoals muziek. En praat er over. Ergens woorden aangeven brengt verlichting en bewustzijn en haalt de aandacht er wat vanaf. Realiseer je ook waarom je naar de tandarts gaat en wat het je brengt. Je kan ten slotte ook bij een eerste bezoek alleen voor controle gaan en aangeven dat er nog even niets wordt gedaan. Dan kan je langzaam wennen en ook kijken of er een klik is met de tandarts.