Eén op de tien Nederlanders is al twee jaar of langer niet naar de tandarts geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie onder 9.000 deelnemers. Sinds 2006 valt mondzorg voor volwassenen niet meer onder de basisverzekering. Dat is dan ook één van de redenen dat Nederlanders hun bezoek aan de tandarts uitstellen of zelfs helemaal niet meer gaan. Met alle gevolgen van dien.

Angst voor de tandarts

Niet alleen de kosten zijn een reden voor mensen om niet naar de tandarts te gaan: ook de angst voor de tandarts én corona zijn veelgenoemde redenen. Ongeveer 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze helemaal niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De oorzaak van angst voor de tandarts en tandheelkundige behandelingen kan veel verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een nare ervaring met de tandarts of horrorverhalen van vrienden of familie.

Uitstellen kan tot gebitsproblemen leiden

Het uitstellen van een tandartsbezoek kan voor vervelende problemen zorgen. Hoe langer men wacht met een bezoek aan de tandarts: hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is en dat de kosten van het bezoek ook een stuk hoger uit kunnen vallen. Mensen lopen vaak, zonder dat zij het door hebben, met een gaatje in het gebit rond. Zonder behandeling kan dit leiden tot ontstoken tanden en/of kiezen. In sommige gevallen moet de kies zelfs helemaal vervangen worden. Soms kunnen ziektes in de mond ook leiden tot ziektes in het lijf. Zo is er uit verschillende studies gebleken dat vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) kan leiden tot hart- en vaatziektes. Ook blijkt er een link te zijn tussen parodontitis en reuma, diabetes, vroeggeboorte en erectieproblemen. Bovendien kan een slecht gebit ook slecht zijn voor je zelfvertrouwen en sociale leven.

Aanvullende verzekering

Volwassenen zijn dus niet (meer) verzekerd voor tandartskosten vanuit de basisverzekering. Uitzondering hierop zijn bepaalde chirurgische ingrepen, zoals het trekken van de verstandskiezen. Daarnaast heeft men recht op een gedeeltelijke vergoeding van een kunstgebit of prothese. Het gaat hier om 75% van de kosten, één keer per vijf jaar. Hier betaalt de verzekerde ook geen eigen risico voor. Als mensen toch verzekerd willen zijn voor de tandarts en/of mondhygiëniste, dan kunnen zij zich eventueel aanvullend verzekeren. Hiervoor kan de consument het beste de zorgverzekeringen vergelijken om te zien welke aanbieder het goedkoopste is. Overstappen kan één keer per jaar, in de maanden november en december. Op dat moment zijn de premies van het jaar erop bekend.

Tip: poets met een elektrische tandenborstel

Veel tandartsen adviseren om elektrisch te poetsen in plaats van met de hand. Dat komt omdat men er beter mee poetst. Het tandplak wordt beter verwijderd en daardoor blijft het tandvlees gezonder. De juiste poetsbeweging is in de elektrische tandenborstel geprogrammeerd. Daarnaast zit er een timer op een elektrische tandenborstel.