Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is wettelijke verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor deze verzekering draag je maandelijks premie af. Hiermee betaal je niet alleen de zorg voor jezelf, maar ook voor anderen. Het gevolg hiervan is dat de zorg in Nederland voor iedereen betaalbaar blijft. Ga je voor het eerst zelf een zorgverzekering afsluiten? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wat deze verzekering precies dekt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat er allemaal binnen de dekking van een zorgverzekering valt.

Basisdekking

Wie op zoek gaat naar een zorgverzekering, ontdekt snel genoeg dat hij verschillende mogelijkheden heeft. Je kunt je niet alleen tot verschillende verzekeraars richten, maar er worden ook nog eens verschillende dekkingen aangeboden. Je bent verplicht om in ieder geval de basisdekking af te sluiten. Via deze dekking wordt gemiddeld 90 procent van de zorgkosten vergoed. Nu wil je vast en zeker weten wat er binnen de basisdekking valt. Wij zetten hier een aantal zorgkosten op een rijtje die onder de basisverzekering vallen:

- Huisarts
- Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar
- Medische specialisten
- Voorgeschreven geneesmiddelen
- Ziekenvervoer
- Verloskundige zorg
- Kraamzorg

Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en tandarts

Zoals je hierboven al kon zien, vallen de kosten voor fysiotherapie en de tandarts niet onder de dekking van een basisverzekering. Als je enkel een basisverzekering afsluit, betekent dit dat je zelf opdraait voor de kosten van een dergelijke behandeling. Gelukkig kun jij je hier aanvullend voor verzekeren. Voor fysiotherapie en de tandarts kun je een aparte verzekering afsluiten. Verzeker jij je aanvullend voor fysiotherapie of sluit je een tandartsverzekering af? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over de kosten die een behandeling bij zo’n specialist met zich meebrengt. Hier ben je immers voor verzekerd. Bij sommige zorgverzekeraars is er slechts één aanvullende verzekering voor fysiotherapie en de tandarts, maar er zijn ook verzekeraars waarbij je uit meerdere verzekeringen kunt kiezen.

Eigen risico bij basisverzekering

Wie een zorgverzekering afsluit, krijgt te maken met eigen risico. In Nederland geldt in 2022 een verplicht eigen risico van 385 euro. Voordat je een vergoeding uit basisverzekering krijgt, maak je eerst jouw eigen risico op. Dit betekent dat je zelf opdraait voor de eerste 385 euro van de kosten voor de zorg die je krijgt. Onderga je een behandeling die 600 euro kost? Dan betaal je 385 euro zelf en wordt 215 euro vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Naast een verplicht eigen risico kennen we ook een vrijwillig eigen risico. Dit bedrag kun je op 0 euro laten staan, maar ook verhogen tot maximaal 500 euro. Als je dit bedrag verhoogt, draai je zelf op voor een groter deel van de zorgkosten. Waarom je dit zou doen? Omdat je dan bespaart op jouw zorgverzekering. Wanneer je jouw vrijwillig eigen risico verhoogt, gaat de premie omlaag. Als je vrijwel nooit zorg nodig hebt, kan dit interessant zijn. Je kunt dan namelijk behoorlijk wat geld besparen op de maandelijkse premie van een zorgverzekering.