PDS is een syndroom dat wordt gekarakteriseerd door terugkerende episodes van buikpijn of een ongemakkelijk of opgeblazen gevoel in de buik en met een veranderd ontlastingspatroon en winderigheid. Deze episodes kunnen gedurende een zeer lange tijd komen en gaan. Er wordt op basis van klachten onderscheid gemaakt tussen PDS waarbij obstipatie op de voorgrond staat. En PDS met vooral diarree en mengvormen hiervan. Er is nog niet heel veel bekend over de mechanismen en oorzaken van PDS. In Nederland heeft 15-20% van de vrouwen en 5-20% van de mannen last van PDS.

PDS is de veelgebruikte afkorting voor het Prikkelbare Darm Syndroom. Als je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom heb je regelmatig buikpijn en problemen met de vaste ontlasting en/of een ongemakkelijk of opgeblazen gevoel in de buik. Typerend voor PDS is dat de pijn overal in de buik zich voordoet en dat de pijnlijke plekken wisselen. Andere klachten die bij PDS kunnen horen zijn:

 • Moeheid;
 • Misselijkheid;
 • Winderigheid;
 • Een gespannen gevoel in de buik;
 • Een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm;
 • Pijn of een naar gevoel bij het plassen;
 • Problemen met plassen;
 • Rugpijn;
 • Spier- en gewrichtsklachten;

Als gevolg van PDS treden er ook regelmatig verandering in ontlastingspatroon op. Prikkelbare Darm Syndroom gaat ook vaak gepaard met obstipatie, diarree, slijm bij de ontlasting, winderigheid, toe- of afname van klachten na eten of na ontlasting en misselijkheid.

Als je denkt dat je PDS hebt, kan het verstandig zijn om door je huisarts te laten inventariseren of jouw darmklachten niet het gevolg zijn van een inflammatoire darmziekte zoals de Ziekte van Crohn of coliltis ulcerosa. Ook kan je darmklachten ontwikkelen die lijken op PDS als je intolerant bent voor gluten; coeliakie. Daarnaast zijn  er nog een aantal andere ziekten, waardoor last van je buik hebt, die je huisarts voor je kan uitsluiten of die je in het ziekenhuis kunt laten onderzoeken. Maar in veel gevallen gaat het om ongemakken zoals PDS en obstipatie.

Als je recente ingrijpende gebeurtenis of periode van grote spanning hebt gehad kan dat heel goed de oorzaak zijn van je buikklachten. Ook als je een heftige darminfectie hebt gehad of ernstige ziek bent geweest, kunnen je buikklachten ontwikkelen. Je lichaam kan daarop reageren en zo PDS ontwikkelen. Je ziet ook wel dat in bepaalde families PDS en obstipatie vaker voorkomen zonder dat de buikklachten te verklaren zijn door een bepaald ziektebeeld. Als je last hebt van PDS is het belangrijk je voedingspatroon, frequentie en intensiteit van lichaamsbeweging goed in de gaten te houden en goed te reguleren.

Mensen met PDS , in tegenstelling tot mensen met obstipatie, hebben last van terugkerende buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik gedurende minstens drie dagen per maand gedurende de afgelopen drie maanden. En die minimaal een half jaar geleden begonnen zijn. Daarnaast heb je tenminste last van twee van de volgende klachten:

 • Je klachten verminderen nadat je naar het toilet bent geweest, voor "de grote boodschap".
 • Verandering in frequentie van je vaste ontlasting.
 • Verandering in consistentie van de vaste ontlasting zoals verstopping, diarree of een afwisseling van beide.

Meer beweging en minder stress kunnen de klachten van PDS verminderen. Gezond eten is ook bij PDS belangrijk. Veel patiënten met PDS ontkomen er niet aan af en toe medicijnen te gebruiken om de darmklachten tijdelijk te verminderen.