Naarmate we ouder worden, krijgen we soms last van mobiliteitsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan heup-, knie- of zenuwklachten in de benen en voeten. Onze beweeglijkheid neemt dan af en ook worden we soms wat voorzichtiger. En juist dan is het belangrijk om te blijven bewegen. Soms is het dan ook handig om wat extra mobiliteitshulpmiddelen te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een rollator, scootmobiel of driewieler. Maar wat kies je dan en waar moet je precies op letten? In deze blog zetten we het even voor je op een rij.

Hulpmiddelen thuis

Wanneer je lichte mobiliteitsklachten hebt, dan kun je vaak prima met wat simpele aanpassingen in huis uit de voeten. Denk bijvoorbeeld aan het gelijk maken van de vloeren of drempelhulpen. Maar ook beugels naast het verhoogde toilet of een bad met instap zijn een goede keuze. Kies voor een inloopdouche zonder drempels.

Verwijder ook alle losse kleedjes en losse snoeren uit de kamers en gang. Zo weet je zeker dat je niet struikelt onderweg naar het toilet. Ook een hoog bed en nachtlampje in de slaapkamer zijn een goede overweging. Zo voorkom je nachtelijke valpartijen. Dit is één van de meestvoorkomende redenen voor een ongeluk in huis bij ouderen. En denk ook zeker aan een speciale hoge verstelbare fauteuil waar je makkelijk in kunt gaan zitten en opstaan.

Rollator

Ben je iets minder goed ter been, dan kan de aanschaf van een rollator een goed idee zijn. Bedenk van tevoren of je de rollator alleen binnen of ook buiten wilt gebruiken. Sommige rollators kun je ook inklappen. En er zijn ook modellen met een stoel waar je onderweg even op kunt uitrusten. Check ook het gewicht van de rollator en of de handvaten en hoogte verstelbaar zijn. Koop een rollator niet al te snel. Wanneer je zelf nog kunt lopen, gebruik hem dan zo min mogelijk.

Scootmobiel

Kun je echt niet meer lopen? Dan is een scootmobiel een goede keuze om nog lekker naar buiten te kunnen of een boodschapje te doen. Wanneer je een scootmobiel gaat kopen bedenk wat je er precies mee wilt doen. Er zijn modellen met drie, vier en vijf wielen. De varianten met drie wielen zijn zeer zwenkbaar en de modellen met meer wielen zijn vooral heel stabiel. Bekijk ook hoe hard de scootmobiel kan rijden en welke afstand je er maximaal mee kunt afleggen. Een scootmobiel kun je kopen voor 1.000 tot 8.000 euro. Afhankelijk van de reden en de persoonlijke situatie is er vaak een vergoeding mogelijk vanuit de WMO. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Overige hulpmiddelen

Naast de rollator en scootmobiel zijn er ook nog de rolstoel, driewieler en statafel. Qua rolstoelen is er de keuze uit elektronische en handmatig verstelbare rolstoelen. Wanneer je zelf niet meer kunt fietsen, dan kun je een drie-, vier- of vijfwieler aanschaffen. Deze is veel stabieler dan de gewone fiets. Ten slotte is er nog de statafel; een hulpmiddel waarmee je rechtop kunt staan wanneer dit zelf niet meer lukt.