Het is een onderwerp waar we het liever niet over hebben, terwijl ruim dertig procent van de vrouwen in Nederland ermee te maken heeft. We denken dat alleen mensen op leeftijd er last van hebben, maar niets is minder waar. Incontinentie komt vaak voor bij vrouwen van 45 jaar of ouder. Maar ook mannen op leeftijd verliezen ongewild urine of ontlasting. Een ding is zeker: als je er last van hebt, ben je niet de enige.

Soorten incontinentie

Je plas niet kunnen ophouden als je lacht of niest of rennen naar de wc als je aandrang voelt, voor veel vrouwen is dit een bekend fenomeen. Met name vrouwen in de overgang krijgen te maken met incontinentie. Er zijn vier soorten van incontinentie: inspannings-incontinentie, waarbij je urine verliest bij inspanning, zoals bij hoesten, lachen, rennen en springen. Bij aandrang-incontinentie is er een plotselinge aandrang om te plassen doordat de blaasspieren onverwacht samentrekken waardoor urine uit de blaas wordt geperst.

Daling oestrogeen

Druppelincontinentie komt vooral voor bij mannen, waarbij een man ongewild druppels urine verliest. Het dragen van Tena men kan wat verlichting brengen. Neurogene incontinentie ontstaat door beschadiging van de zenuwen. Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van incontinentie. Doordat het hormoon oestrogeen daalt, verandert de binnenbekleding van de blaas. Normaal gesproken is de binnenkant van de urinebuis sterkt geplooid. Samen met de sluitspier zorgt dit ervoor dat je je plas kan ophouden. Door de afname van oestrogeen nemen de plooien af en kan het zijn dat het moeilijker is om urine op te houden.

Tena Lady

De daling in oestrogeen heeft een impact op de hoeveelheid collageen in het lichaam. Dit is te merken aan de huid die slapper wordt. Dit gebeurt ook met de bekkenbodem. De spieren worden stugger en je kan je bekkenbodem minder goed aanspannen. Hierdoor is het minder makkelijk om urine op te houden. Als je merkt dat je steeds minder makkelijk je urine kan ophouden, kan het gebruik van Tena lady helpen.

Manier van leven

En dan is daar ook nog het aspect ouder worden. Naast de hormoonveranderingen speelt leeftijd ook een rol. Het kan zijn dat de blaas minder urine opslaat of dat bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, een effect hebben op de blaas. Zowel de overgang als ouder worden horen bij het leven van een vrouw. Hoe we beide ervaren, daar hebben we zeker een invloed op. De manier van leven en dagelijkse keuzes zijn bepalend voor de mate van eventuele klachten die vrouwen ervaren en ook voor de kwaliteit waarin vrouwen (en mannen uiteraard ook) ouder worden.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn oefeningen die je kan doen om je bekkenbodemspieren te trainen en het is ook mogelijk om dit samen met een expert te doen, zoals een bekkenfysiotherapeut. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede stoelgang hebt, dus dagelijks naar de wc gaat. Mensen met overgewicht hebben vaker last van inspannings-incontinentie. Door af te vallen kan het zijn dat je minder last ervaart van urineverlies. Roken (nicotine) beïnvloedt de spieren van de blaas op een negatieve manier. Kijk of je kan minderen. Tenslotte is voldoende beweging belangrijk en op de juiste manier plassen. Neem de tijd, ontspan, observeer je ademhaling en neem vooral je telefoon niet mee als je naar de wc gaat.