Veel mensen ervaren pijn bij het traplopen of raken buiten adem terwijl ze zich de trap op worstelen. Naarmate u ouder wordt, raakt u sowieso wat sneller vermoeid en kan het wel lijken alsof u een hoge berg moet beklimmen. Ook longaandoeningen of hartklachten kunnen ervoor zorgen dat het traplopen ondoenlijk wordt. Heeft u pijn? Dan probeert u waarschijnlijk van alles om deze pijn te vermijden, of probeert u zich er doorheen te slaan terwijl u de trap oploopt. Pijn is een signaal van het lichaam, waar u niet tegen hoeft te vechten. Er is namelijk een goede oplossing: de traplift.

Pijn bij traplopen kan er toe leiden dat uw bovenverdieping praktisch onbereikbaar voor u wordt. Vaak is het echter niet zozeer de pijn bij traplopen, maar vooral ook de moeite met traplopen door de energie die het u kost. Langzaam, tree voor tree naar boven en toch helemaal buiten adem boven aankomen is een veelgehoorde klacht. Deze problemen zijn allemaal op te lossen door het plaatsen van een traplift.

Aandoeningen en andere oorzaken van pijn bij traplopen

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is van uw moeite met traplopen. Het maakt nogal uit of u een twintiger bent of al bijna tachtig jaar, of u fysieke ongemakken heeft of kortademig bent. Er zijn veel verschillende aandoeningen waardoor pijn bij traplopen kan ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van moeite met en pijn bij traplopen zijn:

  • Ouderdom
  • COPD of een andere longaandoening
  • Hart- en vaatziekten
  • Problemen met (knie)gewrichten en reuma
  • Overgewicht / obesitas

Ouderdom

Wanneer u ouder wordt, neemt uw mobiliteit helaas af. U merkt wellicht dat het steeds moeilijker, maar ook onveiliger wordt om uw trap op en af te komen. Een val van de trap heeft niet zelden zeer ernstige gevolgen. Voor uw eigen gemoedsrust en veiligheid is de aanschaf van een traplift bij ouderdom een goede keuze. Een traplift levert u daarnaast vooral weer veel vrijheid en onafhankelijkheid op. Met een traplift kunt u misschien wel voor altijd in uw huis en vertrouwde omgeving blijven wonen.

Traplift bij COPD

Mensen met COPD ademen moeilijker, omdat hun longblaasjes beschadigd zijn. Hierdoor krijgen zij minder zuurstof dan gezonde mensen. Normale zaken, zoals aankleden, een wandeling maken of traplopen kunnen een grote uitdaging zijn. Met een traplift komt u weer eenvoudig boven. Ook een zuurstoffles kan makkelijk meegenomen worden.

Hart- en vaatziekten

Ademnood en benauwdheid zijn veelvoorkomende klachten bij hart- en vaatziekten. Al na een kleine inspanning raakt u kortademig en het traplopen is vrijwel onmogelijk. Ook hiervoor biedt een traplift een goede uitkomst.

Reuma en gewrichtsproblemen

Veel mensen met reuma of problemen met gewrichten hebben pijn bij het traplopen, zowel bij het omhoog als het omlaag gaan. Een traplift neemt zowel de pijn als het valrisico weg en zorgt ervoor dat u geen pijn hebt die u anders na het traplopen wel zou voelen. Artrose in de knie geeft ook veel moeite bij het traplopen, door de hoge spanning die op de knieën komt te staan bij het traplopen. 

Traplift bij overgewicht

Ook bij overgewicht kan traplopen een enorme uitdaging vormen. Natuurlijk is het verliezen van gewicht een goede manier om het traplopen weer makkelijker te maken, maar dat is niet altijd haalbaar of binnen een korte periode te realiseren. Een traplift biedt ook voor mensen met obesitas een goede uitkomst.

Welke soorten trapliften zijn er?

Een traplift bestaat grofweg in drie soorten en het type dat u nodig heeft, wordt vooral bepaald door het type trap en de hoeveelheid bochten daarin. Bij elke traplift wordt een rail op uw bestaande trap gemonteerd, met daarop een stoel met motor die u weer probleemloos naar boven en beneden brengt. Vrijwel elke trap kan worden voorzien van een traplift. In de basis zijn er drie verschillende mogelijkheden te onderscheiden:

  • Een rechte traplift
  • Traplift met een bocht
  • Traplift met meerdere bochten

Het kopen van een traplift betekent vaak veel voor mensen. Het kan ervoor zorgen dat u thuis kunt blijven wonen, terwijl dat anders niet meer mogelijk zou zijn. Het voorkomt vaak een kostbare verhuizing of verbouwing van de benedenverdieping en u kunt gewoon van uw bovenverdieping gebruik blijven maken. Maar vooral: u behoudt uw zelfstandigheid en wordt weer mobiel in uw eigen huis. 

Houden de kosten van een traplift u tegen? Tegenwoordig biedt een professioneel gerenoveerde tweedehands traplift een uitstekend en voordeliger alternatief. 

Tot op hoge leeftijd heerlijk thuis blijven wonen?

Vrijwel iedereen wil graag zelfstandig wonen, ook op hoge leeftijd. Geen verzorgingshuis of andere instelling dus, maar lekker thuis in de eigen woning. Gelukkig is dit tegenwoordig dankzij moderne hulpmiddelen en woningaanpassingen goed te realiseren. Ook de Nederlandse overheid stimuleert het langer thuis wonen actief. Maar waar begint u? Welke hulpmiddelen bestaan er eigenlijk allemaal en welke kosten zijn daaraan verbonden? Op langerthuisinhuis.nl vindt u handige checklists waarmee u eenvoudig ziet welke aanpassingen mogelijk zijn. Speciaal afgestemd op uw persoonlijke situatie. Vul de checklist in en u ontvangt direct een goed advies.