Erectieproblemen kunnen je seksleven en relatie behoorlijk verzieken.

Weinig mannen praten over hun onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden, wat het probleem vaak alleen maar erger maakt. 

Dit is niet verstandig, want impotentie kan een vroeg signaal zijn dat er iets ernstig mis is. Erectieproblemen kunnen worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening.

Het is daarom belangrijk om er op tijd iets aan te doen. Maar geen paniek. Veel van deze oorzaken zijn te behandelen meteenvoudige veranderingen in levensstijl. 

Het is belangrijk om de oorzaak van je erectiestoornis te achterhalen om het zo effectief mogelijk te behandelen.

In dit artikel leer je wat je allemaal kunt doen als je last hebt van impotentie. 

Oorzaken erectieproblemen 

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen:

Medicijnen

Veel medicijnen kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Deze geneesmiddelen kunnen het libido sterk verminderen en zorgen voor erectieproblemen en een uitblijvend orgasme.

Medicijnen die vaak erectieproblemen veroorzaken zijn:

·         SSRI’s (antidepressiva)

·         Bètablokkers

·         Bloeddrukverlagers

·         Spierverslappers

·         Pijnstillers (opioïden)

Ervaar je erectieproblemen en gebruik je deze medicatie? Neem dan contact op met de behandelend arts. Stop nooit met het nemen van voorgeschreven medicijnen zonder overleg met een arts.

Recreatieve drugs

Recreatieve drugs kunnen erectiestoornissen veroorzaken.

Denk dan aan:

·         Alcohol

·         Amfetaminen

·         Cocaïne

·         Marihuana

Niet alleen beïnvloeden en onderdrukken recreatieve drugs het centrale zenuwstelsel, ze kunnen ook ernstige schade veroorzaken aan de bloedvaten. En eventuele schade aan de bloeddoorstroming zal uiteindelijk erectiestoornissen veroorzaken. 

Veelvuldig gebruik van recreatieve drugs verhoogt het risico op erectieproblemen nog meer. Als je een drugsverslaving hebt, neem dan contact op met de huisarts.

Diabetes

Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat 61% van de mannen met een leeftijd van tussen de 55 en 59 jaar met diabetes last had van erectiestoornissen (1).

Diabetes kan erectieproblemen veroorzaken omdat het de bloeddoorstroming naar de penis en de zenuwbanen kan beschadigen. Wist je dat een stijve penis tot wel acht keer meer bloed bevat dan een slappe penis?

Op het moment dat een man seksueel opgewonden raakt, wordt een chemische stof – stikstofdioxide – in de bloedbaan vrijgegeven. Deze stof ervoor dat de aderen en spieren in de penis zich ontspannen. Hierdoor kan er meer bloed in de penis stromen en ontstaat een erectie.

Bij diabetici is de bloedsuikerspiegel te hoog en wordt er minder stikstofoxide geproduceerd. Dit kan ertoe leiden dat er onvoldoende bloed in de penis stroomt om een erectie te krijgen of te behouden.

Hartproblemen

Hart- en vaatziekten komen vaker voor bij mannen met erectiestoornissen. 

Dit komt omdat deze aandoeningen het vermogen van het hart om bloed rond te pompen aantasten. Een goede bloedcirculatie is voor de penis noodzakelijk om een erectie te krijgen.

Een hoge bloeddruk en cholesterolgehalte kunnen ook zorgen voor erectieproblemen.

Alles wat je kunt doen om je cardiovasculaire gezondheid en bloeddoorstroming te verbeteren, is van belang voor het krijgen van een erectie.

Het verbeteren van de bloedsomloop en de gezondheid van het hart kan ertoe leiden dat erectieproblemen minder worden of volledig verdwijnen.

Depressie

Voor penetratie is een harde erectie noodzakelijk. Maar om een erectie te krijgen zal je opgewonden moeten zijn.

Als je veel stress ervaart of een depressie hebt, dan kan dit van invloed zijn op je vermogen om seksueel opgewonden te raken.

Het is niet voor niks dat mensen die kampen met stress- en depressieve klachten vaak weinig zin hebben in seks.

Een onderzoek onder Amerikaanse oorlogsveteranen vond dat soldaten met PTSS drie keer meer risico lopen op een seksuele stoornis. Langdurige stress en angstklachten kunnen hormonale veranderingen veroorzaken en allerlei processen in het lichaam verstoren. 

Dit kan ook leiden tot gezondheidsproblemen die een erectiestoornis kunnen veroorzaken.

Wat als de erectie problemen aanhouden

Een erectiestoornis die aanhoudt is vaak een vroegtijdig waarschuwingssignaal van het lichaam voor ernstigere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, werkstress, overgewicht en cholesterol.

De bloedvaten in de penis zijn kleiner dan de bloedvaten die naar het hart en de hersenen leiden. Erecties zijn afhankelijk van een gezonde bloedtoevoer naar de penis. 

Dus een aanhoudend erectieprobleem kan een teken zijn dat er een vernauwing of verstopping is als gevolg van een ernstig gezondheidsprobleem.

Belangrijk is dat je niet blijft lopen met een erectieprobleem. Behalve dat het destructief is voor je seksleven, kan het ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Erectieproblemen en condoomgebruik

Vrijen met een condoom komt je erectie vaak niet ten goede. Maar het risico op SOA’s en zwangerschap is reëel. Dus een condoom dragen is noodzakelijk bij losse seksuele contacten.

Het komt vaak voor dat mannen hun erectie kwijtraken wanneer ze een condoom aantrekken. Hiervoor zijn verschillende redenen.

Allereerst is het omdoen van een condoom niet echt opwindend. Je moet in een la snuffelen om de condoom te vinden en dan je zorgen maken of je hem niet binnenstebuiten hebt omgedaan.

Dan is niet verrassend dat je in de tussentijd je stijfheid bent verloren. En we weten allemaal dat seks minder goed aanvoelt als een condoom wordt gebruikt. Het vermindert de gevoeligheid. 

En het probleem wordt nog erger wanneer je erectieproblemen gaat koppelen aan condoomgebruik. 

Het wordt dan een mentale kwestie: 'de laatste keer dat ik een condoom gebruikte verloor ik mijn erectie, wat als het weer gebeurt?

Het draait vaak om het doorbreken van deze vicieuze cirkel. Masturbeer met een condoom. Maak er een van het voorspel van. Laat jouw partner de condoom omdoen. Het belangrijkste is dat je communiceert. 

Dit helpt erectieproblemen te voorkomen door condoomgebruik. Want de kunst is om het leuk te maken, zodat een condoom niet als een hindernis wordt gezien.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig dunne condooms in alle soorten en maten. Een dunne condoom zorgt voor meer gevoel en genot.

Oorzaken en verschillende oplossingen voor erectieproblemen of erectiestoornissen

Om je erectieproblemen aan te pakken is het belangrijk dat je weet wat de oorzaak is. Want welke oplossing het beste werkt, hangt af van de oorzaak van je erectieproblemen.

Voor de meeste mannen is het mogelijk dat met de juiste oplossing hun erectieproblemen voorgoed verdwijnt. En zelfs als je erectiestoornis niet permanent kunt oplossen, zijn er nog steeds voldoende tips om je erectie te verbeteren.

Maar hoe weet je nou of je erectiestoornis een psychische of lichamelijke oorzaak heeft? Daarvoor is het belangrijk dat je naar je eigen erectiestoornis kijkt.

Als je erectieprobleem psychisch van aard is dan kun je nog wel een erectie krijgen tijdens het masturberen. Ook heb je regelmatig een ochtenderectie.

Als de erectiestoornis een lichamelijke oorzaak heeft dan krijg je s ’nachts geen erectie meer. Je kunt moeilijk of helemaal geen erectie krijgen tijdens het masturberen.

Als je eenmaal de oorzaak kent, is het gemakkelijker om een oplossing voor je erectiestoornis te vinden.

Voor een erectiestoornis zijn verschillende oplossingen mogelijk:

Erectiepillen

Dit zijn de zogeheten ‘PDE5-remmers’. Viagra is waarschijnlijk de bekendste PDE5-remmer op de markt. 

Niet iedereen kan deze medicijnen innemen, dus het belangrijk om eerst contact op te nemen met de huisarts. PDE5-remmers kunnen ook verschillende bijwerkingen veroorzaken, dus wees er voorzichtig mee. 

Een ander nadeel is dat erectiepillen alleen nut hebben als je seksueel opgewonden bent. Als je helemaal geen erectie krijgt, dan heeft een erectiepil weinig nut.

Veranderingen in dieet en levensstijl

Omdat het een gedoe kan zijn om medicijnen op recept te krijgen, zoeken veel mannen met impotentie naar natuurlijke oplossingen waar je geen recept voor nodig hebt.

Dit is een prima oplossing, omdat over het algemeen geldt dat hoe gezonder je bent, des te minder kans je hebt op een erectiestoornis. 

Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat een gezond dieet het risico op een erectiestoornis verkleint (2). Een gezond voedingspatroon verkleint ook de kans op overgewicht. 

Overgewicht is een risicofactor voor diabetes, hoge bloeddruk en erectiestoornissen. Extra buikvet laat ook je testosteronspiegel dalen.

Gezonder en gevarieerder eten is een natuurlijke oplossing om erectieproblemen tegen te gaan. De kans is groot dat je erectieproblemen hebt als je ondervoed bent of ongezond eet. 

Zoals eerder aangegeven hebben mannen met een hoge bloeddruk of diabetes meer kans op erectieproblemen.

Bijkomend voordeel van gezonder eten is dat je afvalt. Uit onderzoek komt naar voren dat gewichtsverlies zorgt voor hardere erecties (3).  

Verminder Alcoholgebruik en stop met roken

Sigaretten en alcohol zijn slecht voor je. Dat is algemeen bekend. Maar ze zijn ook schadelijk voor je penis. Ze kunnen leiden tot vernauwde bloedvaten, wat kan leiden tot erectieproblemen.

Bekkenbodemoefeningen

Het is wetenschappelijk bewezen dat bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om erecties te behouden. 

Deze oefeningen zijn bovendien gemakkelijk thuis te doen. Je hebt er geen sportschoolabonnement of speciale fitnessapparatuur voor nodig.

Hoe krijg je toch een orgasme als je last hebt van impotentie

Als je lijdt aan een erectiestoornis, wees dan niet te streng voor jezelf. 

Impotentie kan vaak worden verholpen met natuurlijke oplossingen, zonder de rest van je leven afhankelijk te zijn van medicijnen.

De natuurlijke oplossingen zijn bovendien een stuk gezonder en voordeliger.

Mijn e-boek “Complete Erectie Controle” is zo’n hulpmiddel dat je seksleven kan verbeteren.

Het bevat eenvoudige oefeningen en technieken die je kunt toepassen als je erectieproblemen ervaart.

Het is volledig online en anoniem aan te schaffen.

Klik hier voor meer informatie op mijn website.

Referenties

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15596196

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8254833

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12899583