Veel fysieke of medische aandoeningen kunnen seksuele problemen bij mannen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat het algemeen welbevinden verband houdt met de frequentie van menselijke seksuele activiteit (1). 

De gezondheid van een persoon hangt vaak samen met hoe vaak iemand seks heeft. En hoewel seks goed is voor de gezondheid, is het hebben van veel verschillende seksuele partners en onbeschermde seks dat niet.

Maar seksuele intimiteit is niet alleen goed voor de geest, het biedt ook een aantal fysieke voordelen. Seks kan worden gezien als een vorm van lichaamsbeweging. Volgens de Amerikaanse hartstichting staat een vrijpartij gelijk aan stevig wandelen of traplopen (2). 

Bij mannen is aangetoond dat meer dan vier ejaculaties per week zorgt voor een verminderd risico op prostaatkanker. Bij vrouwen verhoogt een orgasme de bloedstroom en komen er tal van stoffen vrij die pijnverlagend werken en stress- en angstklachten verminderen.

Het risico op een seksueel probleem is bijna twee keer zo groot als iemand een chronische aandoening heeft en hiervoor medicatie gebruikt. Dit kan een diepgaande invloed hebben op iemand zijn seksleven.

Vaak zijn de seksuele problemen het gevolg van de behandeling of medicatie die wordt gebruikt. Bij mannen kunnen sommige soorten medicijnen voor impotentie- en ejaculatieproblemen zorgen. Bij vrouwen zien we klachten als vaginale droogheid en opvliegers vaak terugkomen.

Bovendien hebben mensen met een chronische ziekte of aandoening over het algemeen een sterk verminderd seksueel verlangen. Iemand met chronische pijn heeft vaak niet de energie voor seks. 

Verschillende ziektes gaan vaak gepaard met hun eigen seksuele complicaties. Wat chronische ziektes en aandoeningen in feite doen is de spontaniteit en gemak van seks wegnemen. 

Referenties

1.    https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1948550615616462

2.    https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0b013e3182447787