Seksuele problemen bij vrouwen bespreken werd voor lange tijd als een taboe beschouwd. Gelukkig kunnen we er vandaag de dag openlijk over spreken. 

Op televisie, in vrouwentijdschriften en op het internet wordt dan ook geen onderwerp onbesproken gelaten. Vrouwen van alle leeftijden leren meer over hun seksualiteit.

Geen zin in seks

Vrouwen kunnen verschillende seksuele problemen ondervinden. Allereerst kan er sprake zijn van een verminderde zin in seks. Dit is een veel voorkomend probleem bij vrouwen (1). Het heeft vele mogelijke oorzaken, waaronder psychische problemen en medische aandoeningen.  

Orgasme

Vrouwen kunnen ook seksuele problemen ondervinden bij het bereiken van een orgasme. Niet kunnen klaarkomen wordt ook wel anorgasmie genoemd. Dit kan pijnlijk en frustrerend zijn voor een vrouw die seksueel opgewonden is geraakt. 

Naar schatting komt tussen de 10-15% van de vrouwen nooit klaar tijdens het vrijen. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan waarin de vrouw geen interesse heeft in seks omdat ze geen orgasme kan bereiken.

Relatieproblemen

Als je niet gelukkig bent in je relatie dan kan dat tot seksuele problemen leiden. Als je al heel lang in een relatie met iemand zit dan kan dat leiden tot seksuele ontevredenheid. De seks wordt routine. De spanning is eruit. Dit komt vrij vaak voor en heeft een negatieve impact op je seksleven.

Pijn bij geslachtsgemeenschap

 Pijn tijdens het vrijen is een ander veelvoorkomend seksueel probleem die vrouwen ervaren. Als zelfs geen tampon of vinger in de vagina kan komen dan spreken we van vaginisme. Een vrouw die aan vaginisme lijdt spant onbewust de bekkenbodemspieren aan waardoor er geen of nauwelijks penetratie kan plaatsvinden.

Oververmoeidheid

 Dagelijkse stress kan van invloed zijn op het vrouwelijk libido. Veel moeders hebben na de bevalling van hun eerste kind minder zin in seks.  Wanneer je voor je gezin moet zorgen krijgt slaap aan het einde van de dag de eerste prioriteit. 

Als je voortdurend moe of gestrest bent dan wordt het tijd om veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Zoek professionele hulp als je er alleen niet uitkomt.

Verschillende oplossingen 

 De oplossingen voor seksuele problemen bij vrouwen is afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen is geen hulp van buitenaf nodig. Heb je te maken met angstklachten, stress of relatieproblemen? Dan kan relatie- of seks therapie uitkomst bieden. 

Een therapeut kan je helpen om beter te communiceren met je partner en seksuele technieken aanbevelen die kunnen helpen om jullie seksleven te verbeteren.

 De behandeling van medische aandoeningen, zoals diabetes of depressie, kan ook leiden tot een afname van de seksuele klachten. 

Referenties

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10022110