Jij wilt letterlijk en figuurlijk goed in je lichaam zitten. Je hebt maar één lichaam, het belangrijkste gereedschap dat je hebt. Door deze dagelijkse gewoontes aan te leren zorg jij goed voor je lichaam en blijft het fit en soepel. Hier heb je baat van bij al jouw dagelijkse activiteiten, van het doen van de boodschappen tot schoonmaken.

Dagelijks bewegen gewoon maken

Door dagelijks te bewegen, maak je jouw lichaam langzaam gezonder en fitter. Maak bijvoorbeeld iedere dag een lange wandeling, maak de wandelingen met de hond wat langer of pak de fiets naar je werk of de supermarkt. Heb jij het gevoel dat je geen tijd hebt om te sporten of te bewegen? Kijk dan eens goed naar je huidige patronen om te kijken waar je ruimte kunt maken voor wat extra beweging. Zo is het wellicht een optie om een uurtje vroeger op te staan, je pauze anders in te delen of 's avonds een uurtje later op de bank te ploffen. Door van bewegen een gewoonte te maken voel je je al snel een stuk gezonder en energieker, waardoor de kans groot is dat je deze gewoonte op lange termijn vol kunt houden. Als je last hebt van lichamelijke klachten en daardoor weinig beweegt, valt het aan te raden om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Je leert oefeningen die jouw lichaam versterken en waarmee je op den duur klachten kunt genezen, verminderen en voorkomen. Zorgverzekering vergelijken valt in dit geval aan te raden, want bepaalde verzekeraars vergoeden deze medische fitness.

Yoga voor soepele spieren en gewrichten

Door iedere dag je lichaam te rekken en te strekken voel je je een stuk minder stijf. Er zijn veel YouTube-kanalen die gratis yogavideo's aanbieden. Heb je weinig tijd? Beoefen dan iedere ochtend of avond tussen de 5 en 10 minuten yoga om even te rekken en te strekken. Dit zorgt voor flexibele gewrichten en kan vervelende klachten voorkomen, van rugklachten tot nekkrachten. Dit is zeer belangrijk als je bijvoorbeeld veel kantoorwerk doet en lang in dezelfde houding zit. In Nederland zijn er naar schatting meer dan 2 miljoen mensen met nek- en rugklachten. Het is toch fijn als je dit kunt voorkomen of verminderen door dagelijks wat aandacht te besteden aan je spieren.

Luister naar je lichaam

Tegenwoordig leven we veel in ons hoofd, waardoor je het niet meer gewend kunt zijn om naar je lichaam te luisteren. Door stil te staan bij je lichaam en hoe je je voelt, herken je sneller signalen van je lichaam. Is er iets aan de hand? Je lichaam laat het je weten met signalen zoals verstoringen in de stoelgang, hoofdpijn, rusteloze benen, tintelingen in je handen of voeten of vervelende voorgevoelens. Probeer ook iets te doen met deze signalen als je ze oppikt.