De meeste voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen worden oraal ingenomen. Je neemt ze bijvoorbeeld in als capsule, tablet of als kauwvitamine. Het mineraal magnesium is hier een uitzondering op, want het kan namelijk ook via de huid (transdermaal) opgenomen worden. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van magnesiumolie - een product waarbij je eenvoudig vloeibaar magnesium op de huid sprayt.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het is betrokken bij maar liefst 300 lichaamsprocessen. Het is onder andere goed voor onze spieren en ons skelet. Ook draagt magnesium bij aan een normale energiestofwisseling en helpt het vermoeidheid te verminderen. Omdat we dit mineraal niet zelf kunnen aanmaken, moeten we het uit onze voeding halen. Magnesium komt onder andere voor in groene groenten, cacao, noten, volkoren graan, vlees en melkproducten.

Zolang je gezond en gevarieerd eet krijg je in principe voldoende magnesium binnen. Het lichaam heeft in bepaalde situaties echter meer magnesium nodig. Bijvoorbeeld als men zich in een stressvolle situatie bevindt, of intensief sport. Het magnesium verbruik ligt in deze situaties wat hoger. Hierdoor heeft het lichaam meer magnesium nodig om alle functies goed uit te kunnen voeren. Een magnesiumsupplement kan dan extra ondersteuning bieden.

Magnesium via de huid

Onderzoek(1) heeft aangetoond dat magnesium via de huid wordt opgenomen. Deze opname vindt plaats binnen enkele minuten. De magnesium wordt via de haarzakjes en poriën opgenomen en komt zodoende in je bloedbaan terecht.

Magnesium transdermaal gebruiken kan voordelen hebben. Bijvoorbeeld voor mensen die last hebben van een verminderde maagzuurproductie, moeite hebben om supplementen te slikken of die last hebben van diarree kunnen beter magnesiumolie gebruiken in plaats van een magnesium pil. Met behulp van magnesiumolie wordt het magnesiumgehalte in je lichaam op peil gehouden, waarbij je spijsverteringsstelsel wordt ontzien.

Wat is magnesiumolie precies?

Magnesiumolie bestaat uit magnesiumchloride dat is opgelost in water. Het is dus geen echte olie, maar het heeft wel een olieachtige structuur. Magnesiumolie is meestal verkrijgbaar in sprayvorm. Je gebruikt het door de olie op de huid te sprayen en het vervolgens op de huid in te masseren.

Let er bij het aanbrengen op dat je open wondjes vermijd. Magnesium is een zout, dus dit gaat erg prikken. Ook als je lichaam nog niet gewend is aan magnesiumolie kan je huid na het aanbrengen wat geprikkeld aanvoelen. Magnesium heeft een vaatverwijdend effect. Dit houdt in dat als je magnesiumolie gebruikt, je bloedvaatjes open worden gezet waardoor je een prikkelend gevoel kan ervaren. Dit kan echter geen kwaad en het gaat na verloop van tijd vanzelf over. Om een prikkelend gevoel te verminderen kan je de huid eerst een beetje vochtig maken voordat je magnesiumolie op de huid sprayt. Het is ook mogelijk de olie na 15-20 minuten intrekken weer af te spoelen.

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5389641/