Ben je een fervent hardloper? Dan weet je al dat de juiste hardloopschoenen super belangrijk zijn voor een fijn loopcomfort. Maar let je er ook op dat je niet te lang met versleten hardloopschoenen blijft lopen? Als je schoenen hun beste tijd hebben gehad, leveren ze een verminderde stabiliteit en demping. En dat kan vervelende blessures tot gevolg hebben.

Maar wanneer is een hardloopschoen nu eigenlijk echt versleten? Slijtage kan duidelijk zichtbaar zijn door bijvoorbeeld gaten in je hardloopschoenen of een verdwenen profiel onder de zool. Toch kan een schoen al versleten zijn, nog voordat er zichtbare slijtage optreedt. Dan is het tijd om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen. 

Gebruiksduur

Hardloopschoenen gaan gemiddeld zo’n drie jaar mee. Staan ze ongebruikt in de kast? Zelfs dan zit er een houdbaarheidsdatum van zo’n drie jaar op. Dat komt omdat het dempend vermogen van de hardloopschoen na verloop van tijd afneemt, ook als je ze niet gebruikt. En daar gaat de kwaliteit van achteruit. Daarnaast geldt dat de gebruiksduur van een hardloopschoen afhankelijk is van de mate waarin je hem gebruikt, je loopstijl, je lichaamsgewicht en de ondergrond waar je op loopt. Wanneer je meer op straat hardloopt, zal de voetzool sneller slijten dan wanneer je vooral in het bos loopt. Of wanneer je wat zwaarder bent en op je hiel landt, zullen de schoenen eerder slijtage tonen dan bij een lichtgewicht hardloper die op de voorvoet neerkomt. Gebruik je hardloopschoenen maximaal 1000 tot 1200 kilometer, daarna is het tijd om over te stappen op een nieuw paar.

Schokdempers

Hardloopschoenen zijn voorzien van schokdempers om je lichaam wat te ontzien bij de landing op je voeten bij het hardlopen. Des te meer kilometers je loopt en naarmate er meer tijd verstrijkt, nemen de dempingseigenschappen van je hardloopschoenen af. Dat is zo’n 10% per jaar. Bij het afnemen van de demping vangt je lichaam een grotere schok op bij de landing. Hiermee neemt de kans op het oplopen van blessures toe. Met name wanneer je op je hiel landt. Land je vooral op je voorvoet? Dan is de impact van de landing wat minder groot. Hierbij speelt de demping dus een minder grote rol dan wanneer je op je hiel landt. Laat daarom ook altijd een goede hardloopschoen aanmeten bij de plaatselijke hardloopwinkel. Er wordt dan precies gekeken op welk deel van je voet je landt, zodat daar ook meer ondersteuning kan worden geboden.

Optimale stabiliteit

Het is belangrijk dat hardloopschoenen voldoende stabiliteit bieden en de schokken opvangen tijdens de landing. Je voet krijgt namelijk veel te verduren tijdens het rennen. Door slijtage van de schoen neemt ook de stabiliteit af. Wellicht heb je meer ondersteuning nodig om het naar binnen kantelen van de voet tegen te gaan, dan is het dus belangrijk dat deze eigenschap niet te veel afneemt. Het gaat erom dat je voet te allen tijde goed wordt ondersteund. Een verminderde stabiliteit verhoogt de kans een blessure op te lopen.

Blessures voorkomen

Wanneer hardloopschoenen hun beste tijd hebben gehad, vergroten ze de kans op blessure. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van de specifieke eigenschappen van de hardloopschoen af, zo ook de stabiliteit en demping. Dit levert snel problemen op bij hardlopers die op hun hiel landen, lopers met een afwijkend looppatroon of mensen met overgewicht. Zorg dat je blessures voor blijft en schaf tijdig nieuwe hardloopschoenen aan. Des te langer kun jij blijven genieten van het hardlopen.