Wil je al maanden stoppen met roken? Maar lukt het je niet om dit in één keer te doen? Dan kan het een optie zijn om elektrisch roken te proberen. Duizenden Nederlanders zijn je al voorgegaan. Lees hier de 10 redenen om over te stappen op een e-sigaret.

Voordeel 1: Je bouwt de hoeveelheid nicotine langzaam af

Met een e-sigaret heb je zelf in de hand hoeveel nicotine er in zit. Een vapor bevat een vulling met een vloeistof. Elke keer als je een trekje neemt, wordt de vloeistof door een verstuiver verdampt. Je kunt kiezen uit verschillende vullingen, oftewel liquids. Op deze manier bepaal jij voortaan zelf hoeveel nicotine je e-sigaret bevat. Met een e-sigaret bouw je de hoeveelheid nicotine dus langzaam af. Je lichaam kan dan wennen aan het niet gebruiken van nicotine. Na een aantal maanden kom je uit op nul procent en ben je niet meer verslaafd. Met een e-sigaret kun je dus  geleidelijk stoppen met roken.

Voordeel 2: Geen koolmonoxide en stokstofoxide

Een e-sigaret is niet gezond, maar wel minder schadelijk dan sigaretten. Dit komt, omdat de liquids geen kankerverwekkend teer, koolmonoxide en stikstofoxide bevatten. Deze stoffen zitten wel in gewone sigaretten en zorgen voor een beschadiging aan je vaatwanden. Iets dat weer gevolgen heeft voor je hart en bloedvaten.

Voordeel 3: Een vapor bevat geen teer

Gewone sigaretten bevatten teer en nog honderden andere stoffen die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Alleen al bij het roken van één sigaret komen tientallen giftige stoffen vrij. Bij een e-sigaret is dit slechts één stof en dat is nicotine.

Voordeel 4: Je gaat er beter uitzien

Van roken krijg je bruine tanden, gele vingers en een grauwe huid. Met een vapor ben je van dit probleem verlost. Je rookt immers geen echte sigaret die vol zit met giftige stoffen. Je tanden worden witter en je vingers krijgen weer hun normale kleur. Ook wordt de doorbloeding van je huid beter, waardoor de vale grauwe huidskleur verdwijnt. Als je stopt met roken, ga je er dus beter uitzien.

Voordeel 5: Geen stinkende rook meer in huis

Een elektronische sigaret werkt op een batterij en produceert geen rook, maar waterdamp. Dit betekent dat jij voortaan bent verlost van stinkende rook in huis. Voortaan ruikt het weer lekker bij jou thuis.

Voordeel 6: Geen brandgevaar

Aangezien er bij het roken van een elektronische sigaret geen verbranding plaatsvindt, is er ook geen brandgevaar. Je hebt ook niet meer te maken met gaten in je kleding of vallende askegels. De vapor wordt niet heet en brand niet. Als je klaar bent met dampen, stop je hem in je broekzak of leg je hem weg.

Voordeel 7: Je hebt geen asbak nodig

Een e-sigaret produceert geen as. Je hebt dus geen asbak meer nodig. Ook heb je nooit meer te maken met sigarettenpeuken in de tuin, op het balkon of in de kamer. Gooi de asbak dus maar in de prullenbak en vervang deze voor een leuke accessoire of een fleurig bosje bloemen.

Voordeel 8: Geen overvolle tas of broekzakken meer

Een pakje sigaretten of shag zorgt vaak voor een overvolle broekzak of tas. Niet alleen je sigaretten of shag zitten erin, maar ook je aanstekers. Met de elektronische sigaret heb je dat niet meer. Je bent verlost van de pakjes en aanstekers. Na gebruik stop je de e-sigaret in je tas, broekzak of borstzak.

Voordeel 9: Een elektronische sigaret mag je (bijna) overal gebruiken

Je mag bijna nergens meer roken. Bij een e-sigaret is dat anders. Deze kun je op heel veel plaatsen gebruiken. De kans dat je reacties krijgt, is veel kleiner. Dit komt, omdat een elektronische sigaret geen stinkende rook produceert. Mensen hebben er dus minder last van.

Voordeel 10: Je bespaart honderden euro’s

Als je met behulp van e-sigaret wilt stoppen met roken, levert je dit heel veel gezondheidsvoordelen op. Daarnaast bespaar je per jaar honderden euro’s. Dit is dus ook een reden om over te stappen op een e-sigaret. Op een e-sigaret wordt nauwelijks belasting geheven, waardoor het dus veel goedkoper is dan normaal roken. Je betaalt alleen voor de aanschaf van een starterskit, maar daarna is het roken een stuk voordeliger. Het gebruiken van een e-sigaret levert je een besparing op van zo’n honderd euro per maand.

Echt stoppen met roken

Je kunt een elektronische sigaret gebruiken om af te bouwen met nicotine, waardoor je uiteindelijk echt kunt stoppen met roken. Met een e-sigaret is het niet nodig om stickers of speciale nicotinekauwgom te gebruiken. Als je een rookverslaving hebt en graag wilt stoppen met roken, is het een goede optie om eerst over te stappen op een e-sigaret. Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat een e-sigaret veel effectiever is dan andere hulpmiddelen.