Leven op de automatische piloot lijkt misschien makkelijk, maar het kan je ook vastzetten in een stressvol patroon. Sta eens stil bij wat je doet en waarom je het doet en zie wat je daarvan kunt leren. Met deze tien belangrijke levenslessen kun je jezelf veel stress en spanning besparen, terwijl je tegelijkertijd weer écht gaat leven.

1. Alleen verandering is zeker

Alles verandert, dat is iets waar je op kunt rekenen. Houd je dus niet te veel vast aan patronen, want die bieden uiteindelijk geen houvast. Stel je flexibel op en laat je door veranderingen niet uit het veld slaan.

2. Niets is eeuwig

Hecht je niet te veel aan spullen, plaatsen en mensen; niets blijft voor altijd. Soms moet je afscheid nemen, jezelf weer oppakken en doorgaan. Dat betekent ook dat je je leven niet volledig op iets of iemand anders moet inrichten; vroeg of laat krijg je daar spijt van.

3. Kijk naar jezelf

Waarom klaag je over het feit dat je partner de werking van een wasmand niet lijkt te kennen? Waarschijnlijk omdat dat een eigenschap is die je zelf - misschien in een iets andere vorm - ook hebt en je helemaal niet aanstaat. Kijk dus eerst eens naar jezelf, voor je een ander terecht wijst..

4. Dwing liefde niet af

Hoe graag je het misschien ook zou willen; liefde laat zich niet dwingen. Niet in liefdesrelaties, maar ook niet in familierelaties. Probeer dat dan ook niet en voel je ook niet gedwongen om liefde voor een ander te voelen.

5. Blijf bij jezelf

Kinderen doen het regelmatig: iemand anders slaan of uitschelden, omdat de ander dat ook deed. Beter is het om in je reactie bij jezelf te blijven. Het maakt niet uit hoe lelijk iemand tegen je doet; als je liefdevol reageert, weet je zeker dat je nooit in negatieve gevoelens vast blijft hangen. 

6. Go with the flow

Waar je je tegen verzet, zet alleen maar harder door. Ga dus liever wat mee met de stroom en focus je op dingen die je wél aanspreken, in plaats van dingen waar je geen heil in ziet. Daar groei je van.

7. 'Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest'

Er is niet zoiets als 'de waarheid' of 'de realiteit'. Een ieders realiteit wordt gevormd door gedachten. Focus je daarom op positieve, pure, versterkende gedachten en je zult merken dat je leven er een stuk positiever uitziet, evenals de mensen om je heen.

8. Leer om los te laten

Soms moet je dingen gewoon laten gaan. Of mensen. Neem afscheid van vrienden die eigenlijk geen vrienden meer zijn, stop met dingen die je alleen uit een misplaatst plichtsgevoel doet en wees niet bang om je baan op te zeggen, als deze je alleen spanning en ruzie oplevert. Het leven is te kort om vast te houden aan negatieve dingen.

9. Doe iets

Het is beter om spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben dat je iets niet hebt gedaan. Dat laatste komt namelijk veel vaker voor dan dat eerste. Dus als er iets is dat je graag wilt doen, maar niet durft: doe het gewoon. Als je later terugkijkt op je leven, zul je er alleen maar blij mee zijn. 

10. Probeer een ander niet te veranderen

Veel mensen zijn hun hele leven bezig met het veranderen van anderen. Ze komen er te laat achter dat dat helemaal niet kan. Het enige dat je kunt veranderen is je eigen houding ten opzichte van een ander. Dat is overigens vaak veel krachtiger; als jouw houding ten opzichte van iemand verandert, verandert de houding van die persoon vaak ook.

Bron: Huffington Post

Lees ook:

Bescherm je brein tegen stress
Familie is belangrijker dan geld
Singles zijn sneller depressief