Vorige week overleed ‘s werelds oudste mens, Besse Cooper uit Amerika, op 116-jarige leeftijd. Bessie Cooper zei: ‘Ik eet geen junkfood en bemoei me alleen met mijn eigen zaken’. Er zijn veel meer manieren om een gezonde en hoge ouderdom te bereiken.  Hier zijn er 25 op een rijtje, alle ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Met een korte uitleg ‘waarom’.

1. Lees een tijdschrift op zijn kop. Uit je comfort zone: het provoceert je lichaam harder te werken en vergroot de vitaliteit.

2. Ga een uur eerder naar bed. Na zes weken is je bloeddruk dan veel lager, Slaapgebrek maakt dat je stress minder aankan.

3. Ren een mijl (1,6 km) zo snel als je kunt. Kost dat je als 40-jarige moeite, dan voorspelt dat hartproblemen op je 80ste.

4. Wees voorzichtig bij het verlaten van een openbaar toilet. Niet iedereen wast zich. Pak de klink bij het puntje beet.

5. Adem door een rietje. Dagelijks een paar minuten lang, diep ademen verbetert longfunctie, hartslag, bloeddruk.

6. Houd je huis schoon. Bedachtzame mensen met oog voor detail slapen en eten beter, en leven vaak gezonder.

7. Wees niet bang dat je iets ergs overkomt. Mensen die elk ogenblik aan een ramp of ziekte denken, kunnen onverschillig worden: al doe ik nog zo mijn best, het maakt toch niets uit. Dit kan leiden tot onvoorzichtig en onverantwoord leven.

8. Kies voor een uitdagende baan. Door hard werken echt iets bereiken geeft zo’n boost dat het je leven verlengt.

9. Ga tuinieren. Hart en bloedvaten, uithoudingsvermogen, spierkracht en lenigheid juichen, meer dan bij een hometrainer.

10. Kies gezonde vrienden uit. De aanwezigheid van gezond levende mensen heeft onbewust grote invloed op ons gedrag.

11. Voeg een extra ui aan de maaltijd toe. Dikke darm, strottenhoofd en eileiders krijgen er minder snel kanker van.

12. Twee keer per weeks seks. Voor vrouwen hèt antidepressivum; mannen met 2 x per week een orgasme leven langer.

13. Vergeet elke dag iets. Vergeetachtigheid ontstaat doordat we te veel info vasthouden. Laat die boodschappenlijst los!

14. Doe de weegschaal weg. Een snellere indicator is plat op je rug liggen. Blijft je buik bol, dan is er werk aan de winkel.

15. Zit elke dag even in de zon. Afweer en botten varen wel bij  20 minuten ‘bakken’ per dag, zeker voor ouderen.

16. Wees niet te gelukkig. Enorm vrolijke mensen zijn vaak roekelozer en achtelozer en letten dus minder op risico’s.

17. Glimlach veel. Wie echt lacht, laat de spiegel zien van zijn gelukkige innerlijk. Glimlachen triggert ook gelukshormonen.

18. Roddel af en toe. Een lekkere roddel met vrienden maakt progesteron vrij, een stof die bezorgdheid en stress vermindert.

19. Vertel de waarheid. Spijsvertering, hartslag, adem, zenuwen, allemaal lijden ze onder de stress die liegen veroorzaakt.

20. Maak af en toe ruzie met je partner. Wees geen binnenvetter. Slapeloosheid, hartproblemen en zelfs kanker kun je voor zijn door af en toe eens flink de waarheid te zeggen. Hou het wel bij af en toe…

21. Verhuis naar een heuvel. Komt het door de frisse lucht, of het klimmen? Dorpen met veel gezonde oudjes liggen heel vaak op heuvels.

22. Slaap in aparte bedden. Beweegt de een, dan de ander ook. En dan nog het snurken. Wie alleen slaapt, slaapt beter.

23. Blijf in bed op een winterse maandag. Mensen sterver vaker op maandag, en vaker in de winter. Stress speelt een rol.

24. Eet pruimen. Bramen, blauwe bessen en rozijnen zijn supervoedsel. Maar de pruim voert de lijst aan, tjokvol antioxidanten

25. ‘Neem’ kinderen. Uitputtend, inderdaad, maar ook levensreddend. Kinderlozen krijgen vaker hart- en vaatziekten, kanker en ongelukken.

Bron: Daily Mail

Lees ook:


hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Vind ons leuk op Facebook