Op vakantie gaan lijkt misschien geen eerste levensbehoefte en toch heeft vakantie vieren een positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Behalve dat het heerlijk is om je weer eens volledig te ontspannen, genieten we ook nog eens van de zoute zeelucht, het warme zand en het verkoelende water. Dat de zee vaak voor een extra vakantiegevoel zorgt, is niet het enige voordeel. De zee doet namelijk nog veel meer met ons.

Onderzoek naar de invloed van de zee

De reden dat in de 18e eeuw de ziekenhuizen vaak bij de zee werden gebouwd, was dat men dacht dat de zee medische voordelen bood. En dat was helemaal geen gekke gedachte. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht helpt om kanker te bestrijden en ertoe bijdraagt om het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen. Maar dat is nog niet alles. Het zou ook goed zijn voor je immuunsysteem, je seksleven en het zou het allergie├źn verminderen. De zee kan ook bijdragen aan het verlichten van pijn en huidaandoeningen.

Genieten of vervelen

Veel mensen kunnen optimaal genieten van een dag of een vakantie aan zee. Maar er zijn er ook die niet de rust kunnen vinden om uren op het strand te zitten. Deze mensen zijn liever actief bezig. Zij halen meer voldoening uit bijvoorbeeld een dag klussen in huis, of het nu gaat om het uitvoeren van kleine verbouwingen, het onzichtbaar repareren van dingen of deze vastmaken met een speciale lijm of het werken in de tuin. Toch kunnen degenen die liever iets te doen hebben, zich op het strand vaak ook prima vermaken, bijvoorbeeld door heerlijk te wandelen langs de branding en mooie schelpen en andere items te zoeken, waar ze thuis weer iets moois van kunnen knutselen.

De chemie van het lichaam

Het is echt de moeite waard om af en toe eens een dagje naar de zee te gaan. De geluiden van de zee stimuleren namelijk ook de hersenen, vooral het prefrontale cortexdeel, dat verantwoordelijk is voor de gedachten en emoties. Het geluid van de golven heeft een kalmerend effect en verlaagt ook het cortisolniveau, wat weer een positieve invloed heeft op eventuele stress. De chemie in ons lichaam verandert als we in de buurt van de zee zijn. Zo worden bijvoorbeeld de niveaus van serotonine aangepast. Dit hormoon reguleert onze angsten. De voeten in het zand geven een gevoel van stabiliteit en dus ook van veiligheid, terwijl het zicht op de horizon zorgt voor een gevoel van kalmte en veiligheid. Alles bij elkaar zijn er dus genoeg redenen om op zijn tijd een of meerdere dagen aan het strand of bij de zee door te brengen. Hoe je ook van je klussen kunt genieten, laat ze even voor wat ze zijn. De zee is namelijk goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid.