De jaren twintig van de 21ste eeuw zijn niet bepaald florissant begonnen. Eerst hadden we te maken met een pandemie die na twee jaar voorlopig op zijn retour lijkt te zijn. Helaas konden we niet op adem komen want ineens barstte eind februari op het Europese vasteland een oorlog uit in een land dat net zo ver van ons verwijderd is als Midden-Italië. Ook al heb je alles gedaan om te voorkomen dat je ziek werd en ook al ben je niet persoonlijk betrokken bij de oorlog in Oekraïne, het heeft ongemerkt wél invloed op je. Het is niet verbazingwekkend als je je eerder en vaker moe voelt. Wat kun je daartegen doen?

Zet frustratie en negatieve gevoelens om in positieve actie

Vermoeidheidsgevoelens, gespannenheid en in de ergste gevallen overspannenheid of burn-out lijken toe te nemen. Dit is niet vreemd, als je ziet wat de afgelopen jaren allemaal is gebeurd en nu nog gaande is. Telkens als je het nieuws aanzet, stroomt de rampspoed over je heen. Je wilt dat het anders is, maar je kunt er niets aan doen. Wat is je reactie? Sluit je je af voor het nieuws om maar geen nieuwsstress te voelen? Dat kan een oplossing zijn, maar als je van nature een meevoelend mens bent, gaat het toch knagen. Dat is een signaal dat tot frustratie kan leiden, maar je kunt het ook zien als een aansporing om in actie te komen. Ook al kun je in je eentje de wereld niet veranderen of verbeteren, je kunt allicht een bijdrage leveren. Een bijdrage die je een positief gevoel geeft en bovendien meer positiviteit uitstraalt dan je misschien vermoedt.

Steek de handen uit de mouwen en laat zien waar je voor staat

Je voelt mee met de vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en nu uit Oekraïne. De regering verwacht dat meer dan 25.000 Oekraïense vluchtelingen naar ons land zullen komen en waarschijnlijk is dit nog maar het begin. Veel Oekraïners krijgen een mooie en veilige plek in een gastgezin, misschien wel in jouw wijk. Als je in de gelegenheid bent om vrijwilligerswerk te verrichten, is dat mooi. Als je kinderen hebt die Oekraïense kinderen als klasgenootjes krijgen, kun je ze bij jou thuis laten spelen. Je zult zien hoe snel een taalbarrière verdwijnt en hoe ze opleven. Je kunt ook met hele kleine dingen je betrokkenheid laten zien. Het ophangen van Oekraïense vlaggen, in combinatie met Nederlandse, is een klein en simpel gebaar waardoor vluchtelingen weten dat ze welkom zijn. Of je pakt de figuurzaag en je zaagt letters, die je vervolgens verft en met schroeven of een montagekit op een houten bord in je tuin monteert. Wat dacht je van de kreet "Slava Oekraïni", wat Glorie aan Oekraïne betekent. Het is iets dat Oekraïners beslist waarderen en zelf ook overal gebruiken. Omdat in Oekraïne het cyrillische schrift gebruikt wordt, kun je het beste kiezen voor deze letters: слава україні.

Geen stress, maar positiviteit en veiligheid

Probeer het eens voor te stellen. De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Hun echtgenoten en vaders strijden voor hun land. Zij willen graag dat hun geliefden veilig zijn en welkom zijn in hun tijdelijke verblijfplaats. Jij kunt een bijdrage daaraan leveren. Voel je het al kriebelen? Dan ben je bezig om je nieuwsstress te overwinnen, door actie te ondernemen:

  • In tijden van rampspoed is het heel normaal om je vermoeid en gestrest te voelen
  • Sluit je niet af voor het nieuws, maar probeer gevoelens van onvermogen en negativiteit om te zetten in iets positiefs
  • Wat je doet hoeft niet groot te zijn; vaak zijn kleine gebaren genoeg
  • Jij voelt je beter en je verspreidt positieve gevoelens die anderen kunnen helpen.