Thuiswerken is bij veel bedrijven de norm geworden. Ook met het oog op de toekomst zullen we veel vaker thuiswerken dan op kantoor. We zijn het nu eenmaal gewend, en voor velen van ons werkt het prima. Wel komen we massaal minder in de buitenlucht, en dat is van invloed op onze gezondheid. Er is geen woon-werkverkeer meer en vaak ga je zo op in je werk, dat je vergeet even een frisse neus te halen. Toch is dat tijdens je werkdag thuis erg belangrijk!

Want ga je op een werkdag naar buiten? Dan ben je veel relaxter en productiever. Bovendien werk je veel prettiger samen met collega’s. De buitenlucht heeft een positief effect op je mentale en fysieke gezondheid.

Minder stress door buitenwerken

De buitenlucht zorgt ervoor dat er aantoonbaar minder van het stresshormoon cortisol in je hersenen aanwezig is. Voer dus eens een overleg of brainstorm in de buitenlucht uit. Dat kan op de tuinstoelen van Kees Smit. Nodig jouw collega of team uit bij jou in de tuin om werk te bespreken. Met de grote collectie tuinsets van Kees Smit zitten jullie er ook nog eens heel relaxt bij. Zeker weten dat je van je gloednieuwe thuiswerkkantoor in de tuin profijt hebt. De buitenlucht en het zonlicht verhogen de aanmaak van je gelukshormoon serotine. Daarnaast blijf je in de buitenlucht veel alerter. Het zonlicht breekt namelijk de melatonine in je lichaam af. Dat is het hormoon waar je slaperig van wordt. Daardoor ben je in de zomer over het algemeen veel actiever. Je wordt minder snel moe en je hebt zin in lichamelijk activiteiten door het zonlicht.

Richt je flexkantoor goed in

Als je zo af en toe eens buitenwerkt, werk je eigenlijk in je eigen flexkantoor. Wat een luxe! Dan is het wel handig om eerst na te denken waar je precies gaat zitten. Het liefst op een plek in de schaduw of waar je schaduw kunt creëren. Het is belangrijk op een prettige manier naar je beeldscherm te kunnen kijken, zonder te moeten knijpen met je ogen. Gedurende de wintermaanden zul je er niet snel voor kiezen om buiten te werken. Alhoewel je op een fijne plek onder een afdak met een terrasheater en een dekentje erbij heerlijk kunt werken. Wees creatief met je flexkantoor in de buitenlucht!

Loop een rondje voor creativiteit

Een rondje in de buitenlucht kan je creativiteit verhogen. Het is uit onderzoek gebleken dat je sneller tot nieuwe oplossingen komt als je een rondje wandelt. En heb je een lastig telefoongesprek? Ook dan is een wandeling een goed idee. Je praat makkelijker wanneer je loopt en je lost conflicten eenvoudiger op. Dat vervelende gesprek met je manager wandel je het liefst dus letterlijk van je af. Ook is het goed voor je om in de lunchpauze een frisse neus te halen. Je bent even weg van huis en van je werkplek, zodat je weer kunt opladen voor de rest van de dag. Spreek eens af met collega’s die in de buurt wonen voor een ontspannen wandeling tussen het werk door.

Je gezondheid op peil

De zon op je huid zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt, ook als het buiten bewolkt is. Naast dat deze vitamine goed is voor je spieren, sterke botten en tanden en je afweersysteem, zorgt het ook voor een gezond brein. Probeer tenminste 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn, zodat je huid vitamine D kan aanmaken. Omdat de winter gepaard gaat met minder zonuren, kun je een tekort hebben aan vitamine D. In dat geval is het aan te raden in vitamine D supplementen te slikken. Dat geldt met name voor mensen met een getinte of donkere huid. Zij maken namelijk minder vitamine D aan dan mensen met een lichte huid.