Veel mensen hebben last van stress. Die stress wordt niet zelden veroorzaakt op het werk. Gelukkig kun je er zelf iets tegen doen, door deze tips slim toe te passen.

De sleutel tot productief én stressvrij werken, zit volgens veel bedrijven in mindfulness. Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness de cognitieve werking van het brein verbetert en het stressniveau verlaagt. Mindfulness klinkt heel ingewikkeld, maar het is niets anders dan 'bewustzijn'. Volgens Dr. Danny Penman, auteur van het boek 'Mindfulness: A Practical Guide to Finding Peace in A Frantic World' is het belangrijk om stil te staan bij wat er om je heen gebeurt. Je moet meer met het echte leven bezig zijn, in plaats van met je gedachten.

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je meer 'mindful' aan het werk bent en daardoor minder last hebt van stress. Wij hebben vijf goede tips voor je op een rijtje gezet.


1. Verdiep je in afleidingen om je heen

Je zou denken dat je het beste werkt als je afleidingen om je heen zoveel mogelijk probeert te blokkeren. Die luidruchtige collega, de telefoon die steeds gaat of het geluid van tientallen mensen die aan het typen zijn. Toch kan het zin hebben om juist aandacht te besteden aan die geluiden. Sta er eens bij stil en bemerk welke uitwerking ze hebben op je lijf. Die eenvoudige handeling zorgt er vaak al voor dat de spanning die zich normaal gesproken in je nek, maag of schouders opbouwt, als sneeuw voor de zon verdwijnt.

2. Neem de tijd om adem te halen

De makkelijkste en meest effectieve manier om mindfulness toe te passen, is door twee tot drie keer per dag de tijd te nemen om adem te halen. Stop even drie minuten met werken en richt je alleen op je ademhaling. Hierdoor zet je je gedachten even op pauze en kun je dingen weer op een hele andere manier zien. Dat maakt je productiever en doelgerichter.

3. Neem pauzes

Mindfulness vraagt van je dat je je werk af en toe even neerlegt. Regelmatige pauzes horen daar ook bij. Dat betekent niet dat je daardoor minder gedaan krijgt; door regelmatig je werkplek even te verlaten, krijgt je hoofd de ruimte om informatie te verwerken en creatief te denken. Daardoor ben je na je pauze weer productiever. Een pauze hoeft niet lang te duren; een rondje over de afdeling lopen kan al genoeg zijn om je weer lekker te laten stromen.

4. Wees even niet verbonden

Als je achter de computer werkt, word je voortdurend gestoord door berichtjes, e-mails, meldingen, enzovoorts. Toch zul je dit vaak niet ervaren als 'storen', maar eerder als onmisbaar. Onderzoek toont echter aan dat deze doorlopende verbinding met technologie ons ongeduldig en vergeetachtig maakt. Bovendien zijn we sneller afgeleid. Zoek daarom de ruimte om af en toe even niet verbonden te zijn. Schakel internet uit, neem je smartphone niet mee als je gaat eten en probeer in het weekend even helemaal niet online te zijn, al is het maar voor een dag.

5. Oefen in 'strategische acceptatie'

Als je last hebt van stress, kunnen kleine dingen zo ver opstapelen, dat ze de stress onevenredig versterken. Als je merkt dat je last hebt van stress, sta dan even stil bij dat gevoel. Bedenk of je je gespannen voelt, of ook bezorgd, ongelukkig, angstig of misschien zelfs boos. Accepteer dat gevoel. Dat wil niet zeggen dat je je vervolgens neerlegt bij een nare situatie, maar op het moment dat je accepteert hoe je je voelt, kun je wél weer kijken naar manieren om uit dat gevoel te komen en naar een oplossing te zoeken.

Bron: Huffington Post

Lees ook:

- Bescherm je brein tegen stress
- Lachen maakt gezond
- Waarom stress je ziek maakt