Mannen blijken nogal eens last te hebben van nadruppelen bij het plassen. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende tijd nemen om goed uit te plassen. Nadruppelen kan ook voorkomen als de plasbuis van onderuit het perineum onvoldoende wordt uitgestreken.  Bij oudere mannen heeft het vaak te maken met een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat drukt de plasbuis deels dicht, waardoor de plas vanuit de blaas onvoldoende naar buiten komt.


Geen gevoel bij plassen
Het ontledigen van de blaas met de plas wordt vaak gevoeld als het leeglopen van de blaas, maar tevens kan de man de stroom door de plasbuis voelen. Het ontspant. Als de blaas leeg is dan verdwijnt het gevoel van stromen. Als de plas door bijvoorbeeld de vergrote prostaat wordt belemmerd dan kunnen mannen het gevoel van plassen gaan kwijtraken.


Moeilijk plassen
Als de prostaat vergroot is, kan het plassen moeilijk op gang komen doordat de plasbuis dichtgedrukt wordt door de prostaat. De urinelozing komt dan slechts druppelsgewijs en met een onderbroken stroom op gang. Het is dan onduidelijk wanneer er een einde aan de plas komt.  Soms blijft er nog wat urine uit de plasbuis druppelen: nadruppelen. Soms is het nadruppelen een klein stroompje, dat langer kan voortduren.
Nadruppelen kan soms worden voorkomen door de plasbuis nog even goed leeg te strijken vanaf de anus naar voren tot aan de aanhechting van de penis.
In de strikte zin gaat het niet over nadruppelen, maar over een druppelplas. Behandeling van de plasklachten verbetert dan het nadruppelen.

Bron: De Boer Mannen Gezondheid en Zorg BV