Veel mannen die vaak moeten plassen zijn bang dat ze misschien wel prostaatkanker hebben. Echter in de meeste gevallen gaat het slechts om een goedaardige vergroting van de prostaat. De arts noemt het ook wel BPH: Benigne Prostaat Hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen ondervindt hier last van. Circa 30% van alle mannen heeft een zodanige prostaatvergroting dat hij er last van heeft of krijgt.

De prostaat is een relatief klein orgaan ter grootte van een kastanje. Het orgaan bevindt zich bij mannen onder de blaas aan het begin van de plasbuis. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan, aan de achterkant ligt de endeldarm.
De prostaat ligt dus om de plasbuis heen en kan, bij een vergroting, de plasbuis vernauwen. De prostaat is een klier die het zaadvocht aanmaakt. Eigenlijk is de prostaat niet één klier, maar een aantal klieren tezamen binnen één kapsel (bindweefselwand). In het kapsel, dus de buitenwand van de prostaat bevinden zich ook nog spiervezeltjes, die mogelijk een functie hebben bij de zaadlozing. De prostaat neemt in omvang toe met het stijgen van de leeftijd. Normaliter is de prostaat ongeveer 15 cc groot, hij kan echter groeien tot een omvang van 100 cc of meer. Een vergrote prostaat kan de volgende klachten veroorzaken:

Vaker moeten plassen

Een bijzonder hinderlijk bijeffect van een vergrote prostaat kan zijn dat de blaas overactief wordt. Doordat de prostaat groeit, verkleint de doorgang in de plasbuis, en worden de spieren van de blaas sterker. Hierdoor kan  de blaas overactief worden met als gevolg dat de aandrang om steeds te plassen aanwezig is. Dit noemt men ook wel een overactieve blaas.

Zwakkere plasstraal

De leeftijd de prostaat bij de meeste mannen gaat groeien ligt zo rond het 50ste levensjaar. Dit kan tot gevolg hebben dat mannen vaker moeten plassen en dat de plassterkte minder krachtig wordt. Niet ernstig maar wel vervelend en lastig. Soms kan het zelfs zo zijn dat de straal even stopt tijdens het plassen. Ga niet harder persen want hierdoor zal de plasstraal niet krachtiger worden. Gewoon ontspannen en rustig blijven zitten/staan. En probeer de blaas helemaal leeg te plassen.

Erectieproblemen

Prostaatklachten gaan vaak samen met erectiestoornissen. Men denkt dat er diverse factoren op elkaar inwerken en bepaalde klachten veroorzaken die elkaar weer kunnen versterken. De factoren waar u rekening mee moet houden die meespelen bij erectiestoornissen zijn: verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterol, medicijngebruik en een laag testosteronpeil.

Plassen gaat moeilijker

Naast het vaker en minder hard plassen, kunnen er andere klachten ontstaan zoals ongewenst urineverlies, een branderig gevoel en het moeizaam kunnen beginnen met plassen.

Kortom plasproblemen bij mannen hoort een beetje bij het ouder worden. Echter wanneer de klachten verergeren, er bloed in de urine zit, het plassen echt pijn begint te doen of het plassen niet lukt (ook niet wanneer u compleet ontspannen bent), dan raden wij u aan dit te bespreken met uw huisarts.  En met een aantal leefstijlaanpassingen, tips, zelfzorgmiddelen en incontinentiematerialen is urineverlies goed onder controle te krijgen.