In de moderne wereld zijn we steeds meer afhankelijk geworden van schermen. Of het nu gaat om smartphones, tablets, computers of televisies, schermen zijn overal om ons heen en maken deel uit van ons dagelijks leven. Hoewel deze technologische vooruitgang ons op vele manieren ten goede komt, is er ook een schaduwzijde: te veel schermtijd kan namelijk een negatief effect hebben op onze gezondheid en welzijn. Maar wat zijn de daadwerkelijke effecten ervan? Omdat we zien dat ook kinderen steeds vroeger beginnen met een telefoon of tablet, is het belangrijk om dit te bespreken. Mede daarom hebben we in dit artikel maar liefst 3 belangrijke effecten verder voor je uitgewerkt, zodat je een ‘beeld’ krijgt bij de effecten.

Slecht voor je ogen

Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je ogen gedurende een langere periode worden blootgesteld aan het licht van je scherm, dit je ogen en dus ook het zicht niet ten goede komt. Niet voor niets is het vooral bij een kantoorbaan dan ook extra belangrijk om iedere 20 tot 30 minuten even een minuut of twee van je scherm weg te draaien. Dit geeft je natuurlijk ook direct de mogelijkheid om even een kop koffie te halen voor jezelf en ook je collega’s. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je ogen even rust krijgen, maar je lichaam krijgt ook direct wat beweging. Heb je jonge kinderen, zorg er dan ook voor dat ze niet te dicht bij de televisie staan. Doen ze dit namelijk wel, dan bestaat de kans dat ze op latere leeftijd last krijgen met het scherpstellen van hun lens, waardoor ze een bril nodig hebben.

Minder beweging

Op de momenten dat je achter je scherm zit, heb je niet de tijd om te gaan sporten. Het is daarom dus ook van belang om vooral met kinderen een schermtijd af te spreken. Stel dat ze wat ouder zijn, dan kun je ook prima aangeven dat ze een bepaald aantal uren met hun telefoon mogen, zodat ze genoeg tijd over hebben voor onder andere school en ook beweging. Nu snappen we heel goed dat het vooral wanneer gratis spelen in een online casino, het lastig is ze te laten stoppen, maar wanneer je het tijdig aangeeft, zul je merken dat ze een stuk begripvol zijn, dan wanneer je direct zegt dat ze hun telefoon of tablet moeten inleveren.

Mentale gezondheid

Niet alleen de fysieke gezondheid wordt beïnvloed door te veel schermtijd, maar ook ons mentale welzijn. Het constant blootstellen aan digitale informatie en sociale media kan leiden tot gevoelens van angst, stress en eenzaamheid. Vergelijkingen met perfecte levens op sociale media kunnen negatieve effecten hebben op ons zelfbeeld en onze eigenwaarde. Bovendien kan het continu checken van berichten en notificaties leiden tot verslaving en een gebrek aan focus op andere belangrijke aspecten van het leven. Niet voor niets wordt er al op jonge leeftijd gewaarschuwd voor de gevaren van te veel smartphone gebruik en het gebruik van social media. Houd je kinderen en ook jezelf goed in de gaten, want voor je het weet ben je verslaafd.