Schoonmaken is niet de favoriete bezigheid van de meeste mensen. Geldt dit ook voor jou? Dan steek je hier waarschijnlijk het liefst zo weinig mogelijk tijd in. In dat geval is jouw huis mogelijk niet goed schoon. Om de achterstand in te halen, houden veel mensen eenmaal per jaar een grote schoonmaak. Zie je het nut van zo’n schoonmaak niet in? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 4 redenen voor een grote schoonmaak op een rijtje.

1. Alles weer fris en fruitig

De voornaamste reden voor een grote schoonmaak is dat jouw huis hierdoor weer fris en fruitig is. Bij een grote schoonmaak wordt een woning namelijk van onder tot boven schoongemaakt. Je gaat niet alleen met de stofzuiger en dweil rond, maar neemt ook accessoires in de vensterbank af. Richt je ook tot de binnenkant van de (keuken)kastjes. Als je deze lange tijd niet hebt schoongemaakt, kan hier flink wat stof in liggen. Maak ze één voor één schoon, zodat de kastjes er de komende tijd weer tegenaan kunnen.

2. Kans op problemen is kleiner

Wist je dat de kans op problemen een stuk kleiner is als je een grote schoonmaak houdt? Omdat je jouw gehele woning onder handen neemt, komen eventuele gebreken mogelijk aan het licht. Neem bijvoorbeeld een lekkage als gevolg van een verstopte dakgoot. Als de dakgoot verstopt zit, zoekt het water mogelijk een andere uitweg. Stroomt het water langs de muur omlaag? Dan kan het naar binnen lopen. Denk daarom ook aan de schoonmaak dakgoot bij een grote schoonmaak. Haal blaadjes, mos en andere troep uit deze afvoer, zodat het water altijd goed weg kan stromen. 

3. Goed voor je gezondheid

Een derde reden om een grote schoonmaak te houden, is omdat het gewoonweg goed is voor jouw gezondheid. Het merendeel van het stof verdwijnt door een grote schoonmaak immers uit jouw woning, waardoor de lucht een stuk gezonder wordt. Naast stof maak je ook korte metten met allergieën. Bovendien wordt jouw huis er een stuk opgeruimder van. Hierdoor ervaren veel mensen minder stress en dat is uiteraard ook positief voor jouw gemoedstoestand.

4. Jouw huis is een stuk veiliger

De cv-ketel is een apparaat dat je niet schoon hoeft te maken. Toch is het niet verstandig om helemaal niet op of om te kijken naar dit apparaat. Waarom niet? Omdat dit voor problemen kan zorgen. Zo is de kans op een storing een stuk groter als je nooit cv ketel onderhoud uit laat voeren. Een storing is nooit geheel uit te sluiten, maar door regelmatig onderhoud beperk je de kans wel tot een minimum. Daarnaast is onderhoud van belang voor jouw eigen veiligheid. De kans op brand en een koolmonoxidevergiftiging is namelijk minimaal als je jouw cv-ketel jaarlijks laat onderhouden.