Een hogedrukreiniger biedt natuurlijk voor allerlei schoonmaakklussen een geweldige uitkomst. Of het nu gaat om het wassen van je auto, of het schoonspuiten van de buitenkant van je woning. Je kunt de hogedrukreiniger op allerlei gebieden, manieren en voor allerlei doelen gebruiken. Met deze handige tips zorg je er ook nog eens voor dat je de hogedrukreiniger altijd veilig, gezond en doordacht gebruikt.

1. Kies voor de juiste druk en accessoires

Wanneer je net op volle druk je terrastegels schoon hebt gespoten, is het niet verstandig om direct over te stappen op de auto of fiets. Gevoeliger materiaal vraagt natuurlijk om een andere aanpak, en in dit geval een lagere druk. Mocht je verschillende spuitmonden, borstels of andere accessoires hebben kunnen ook deze natuurlijk van pas komen bij het schoonmaken van deze items. Zo hoef je zelf minder kracht te zetten, minder snel te bukken, en is de schoonmaak zo gebeurt.

2. Het aanschaffen van accessoires

Heb je deze accessoires (spuitmond, borstels en ga zo maar door) nu niet in huis? Schaf deze dan zeker aan. Ze zorgen ervoor dat jij fysiek minder werk hoeft te verrichten, en dit maakt het gebruik van de hogedrukreiniger natuurlijk een stuk gezonder voor je lichaam. Hoe meer accessoires jij hebt, hoe minder je zelf hoeft te doen.

3. Til voorzichtig

Een hogedrukreiniger met veel capaciteit weegt natuurlijk meer dan een hogedrukreiniger die vooral voor kleine klussen gebruikt wordt. Dit gewicht is misschien niet direct te merken, totdat je de hogedrukreiniger verkeerd optilt of verplaatst en ineens door je rug gaat. Met een beetje geluk heb jij een hogedrukreiniger op wieltjes, waardoor je deze makkelijk kan verplaatsen. Heb je deze niet, zorg dan dat je het verplaatsen en tillen op veilige manier doet om fysieke kwaaltjes te voorkomen.

4. Laat de gebruikershandleiding niet links liggen

Je hebt de handleiding misschien nog nooit gelezen, maar dit is toch zeker verstandig om te doen. Zo staat hier bijvoorbeeld belangrijke informatie in als het feit dat je eerst de waterslag aan moet sluiten en vol moet laten lopen voordat je de motor aanzet. Niet alleen zorgt het lezen van de gebruikershandleiding ervoor dat je meer kennis hebt, maar ook dat je ongelukken en gebruikers schade voorkomt.

5. Vermijd het gebruik van chemische middelen

Hoewel chemische middelen zoals groene aanslagreiniger ideaal zijn om een klus snel geklaart te krijgen, zijn deze niet gezond voor onszelf of voor het milieu. Ga liever op zoek naar milieu (en dus ook mens) vriendelijke varianten.