Nog even en de zomertijd gaat in. De klok gaat zondag 27 maart een uur vooruit. Bij veel mensen gaat het kriebelen als de lente begint; niet alleen de natuur laat zich zien en komt tot bloei, ook wij komen uit een winterslaap en gaan weer meer naar buiten. De start van de lente is het ideale moment om aan een lenteschoonmaak te beginnen voor meer weerstand en energie; niet alleen van je fysieke huis, maar ook van je lichaam en je energetische huishouding.

Meer weerstand en energie

Waar te beginnen als je behoefte hebt aan wat meer weerstand en energie, vitaal wakker worden en wat meer ruimte in zowel je hoofd als je lichaam? Neem allereerst eens je voeding onder de loep. Voeding heeft een grotere impact dan we vaak willen toegeven. Licht eten zorgt voor een licht gevoel. Ga eens na wat je zoal eet op een dag, zonder oordeel, en observeer door welk eten (en drinken) er iets verandert in je energie en lichaam. Word je er moe van, voel je je duf, minder bewust aanwezig, nerveus, gehaast, veel gedachtes of alsof iemand een deken over je heen heeft gelegd? Dan kan het zijn dat het tijd is voor andere keuzes.

Welke combinatie eten past bij jou?

Experimenteer met vlees of juist vis gerechten, en kijk welke groentes je erbij wilt eten. Sla een keer koolhydraten zoals aardappelen, rijst, quinoa of couscous over, en voel zelf welke combinatie voor jou goed voelt. Let ook op hoeveel je eet en wanneer. Veel mensen laten alcohol in januari staan, maar dit kan uiteraard ook in april. Ook zonder alcohol is het heerlijk op een terras zitten en een tijdje niet drinken heeft vrij snel al een grote impact, ook voor je weerstand.

Waar voed jij je nog verder mee?

Naast eten en drinken zijn het onze gedachtes die ons behoorlijk bezighouden en ‘vervuilen’. Tijd voor een schoonmaak dus. Met welke gedachtes voed jij je en aan welke geef je aandacht? Voeding is niet alleen dat wat we in onze mond stoppen, maar ook waar we ons gedurende de dag mee verbinden en tot ons nemen. Gedachtes, media, informatie, conversaties, boeken, Netflix en muziek, om er maar een paar te noemen. Alles heeft een energetische impact op je lichaam en je bewustzijn. Las ook op dit gebied een schoonmaak in en observeer wat je allemaal tot je neemt op een dag. En wat de gedachtes betreft: weet dat ze niet van jou zijn. Focus op dat wat je aan het doen bent, waardoor ze vanzelf weer verdwijnen.

Afleiders in huis

Kijk eens om je heen, in je kamer, in je huis. Ligt of staat er iets wat al een tijdje om aandacht vraagt? Een stapel papieren, een plank met troep, een te grote stapel met boeken naast je bed die je niet leest, een kast die je liever niet openmaakt of piertjes met aantekeningen en to do’s. Loop door je huis en kijk welke afleiders om jouw aandacht vragen. Plan een week lang elke dag een kwartier in en ruim iets op. Schroom niet om iets weg te gooien, dat alleen al geeft een heerlijk opgeruimd gevoel.