Om gezond te blijven is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En daar hoort ook vet bij. Vet? Dat is toch juist hartstikke ongezond? Wel als we het hebben over de vette bitterballen bij de borrel, en de zak patat op de markt. Hier zit namelijk verzadigd vet in en dat is inderdaad slecht voor je. Maar onverzadigde vetten zijn daarentegen heel goed voor je. En die onverzadigde vetten vind je onder meer in noten.

Waarom zijn noten goed voor je?

Noten horen bij de superfoods. In noten zitten niet alleen heel veel vitamines, maar afhankelijk van het soort noot ook veel mineralen, zoals ijzer, koper en selenium. Verder zitten er vezels en eiwitten in. Bovendien bevatten noten onverzadigde vetten. Dat laatste zorgt ervoor dat je cholesterol op peil blijft - het slechte LDL cholesterol wordt er door verlaagd. Een gezond cholesterol zorgt ervoor dat je minder kans hebt op hart en vaatziekten.

Welk soort noten is het beste?

Van de pecannoot tot de cashewnoot en van de walnoot tot de hazelnoot. Er zijn nogal wat noten die je kunt eten, maar welk soort is nou het beste? In principe zijn alle noten gezond, dus je kunt gewoon kiezen welke je het lekkerste vind of een mooie mix kopen. Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij het kopen van noten is of ze gebrand of ongebrand zijn en of ze gezout of ongezout zijn.

Gebrand of ongebrand

In ongebrande noten zitten alleen de voedingsstoffen van de noot omdat ze niet bewerkt zijn. Dit is dus de puurste vorm om te eten. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie, waardoor er minder vitamines in zitten. Maar, heel gek, ze bevatten niet meer vet dan ongebrande noten. Dat komt omdat de noten al vol zitten met gezonde onverzadigde vetten en ze daarom geen andere vetten meer opnemen.

Gezout of ongezout

Vaak wordt er aan noten zout toegevoegd om de noten lekkerder te maken, maar hierdoor worden ze ongezonder. Je krijgt door het eten van gezouten noten namelijk makkelijk teveel zout binnen, en dat is niet goed voor je. Je kunt dus beter kiezen voor ongezouten noten.

Geniet, maar eet met mate

Denk nou niet dat je een hele zak noten in een keer naar binnen kunt werken om zo lekker gezond te blijven, want net als met alles kun je ook noten het beste met mate eten. Een klein handje per dag is voldoende. Eet smakelijk!