Zonnebrand voorkomen
Zolang er nog geen haaienlotion op de markt is, kun je als mens het beste zonnebrand voorkomen. Niet zonnen voorkomt (de meeste) problemen met de zon, maar is voor veel mensen geen alternatief omdat de zon ook veel gezondheidsvoordelen biedt. Goed insmeren met een anti-zonnebrandmiddel is daarom beter. Let er op dat de beschermingsfactor van het middel bij je huid past. Mensen met een donkere huid kunnen vaak volstaan met factor 20, terwijl mensen met een lichtere huid beter wat hoger kunnen gaan zitten. Smeer je om de twee uur royaal in en doe dit wat vaker als je veel zweet of regelmatig zwemt. Blijf verder zoveel mogelijk in de schaduw, zeker tussen 12 en 15 uur, als de zon het felst is. Draag daarnaast altijd een petje of zonnehoed en een t-shirt.

Toch verbrand?

Blijkt een dag zonnen toch iets teveel van het goede? Beperk de schade door snel actie te ondernemen. Verbrande huid kan het beste direct worden ingesmeerd met verkoelende (aftersun) lotion. Blijf voorlopig even uit de zon. Als de huid na enkele dagen nog steeds rood is en tintelt, bel dan de huisarts voor advies.

Voor bultjes, jeuk of andere huidirritaties kan het beste wel direct contact op worden genomen met de huisarts. Die kan namelijk de precieze oorzaak vaststellen en een adequate behandeling voorstellen.

Hetzelfde geldt voor een zonnesteek of andere meer heftige klachten, zoals bewusteloosheid, plotselinge koorts, misselijkheid en koude rillingen.

Bronnen:Stichting Melanoom, Daily Mail

Lees ook:
Dossier: Zonnen
7 manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen
Hoe gevoelig is jouw huid?