Er is geen standaard verhaal af te steken over hoe jouw bevalling zal gaan beginnen, maar in grote lijnen begint een spontane bevalling rustig en bouwt het aantal weeën en de pijn zich langzaam op.

Begin bevalling

Meestal begin je met weeën om de 7-8-9-10 minuten, die nog vrij kort zijn, zo’n 40 seconden en die nog niet echt heel erg zeer doen. Je voelt ze goed, maar je kan het nog best hebben.

Deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting. Ze zorgen alleen voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond. Een enkele keer beginnen de weeën direct om de 3-4 minuten, maar zijn ze niet zo sterk en duren ze kort. Ook deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting.

Vooral bij een eerste kindje kan deze periode lang duren. Je hebt wel weeën, maar ze zijn niet sterk genoeg om de ontsluiting te laten vorderen. Maar raak niet ontmoedigd, je lichaam is wel degelijk hard aan het werk. Immers, voordat er ontsluiting kan ontstaan moet je baarmoedermond eerste verwerken en verstrijken en dat gaat soms wat moeizaam. Bij een tweede of volgende kindje verweekt en verstrijkt de baarmoedermond vaak al in de laatste weken van je zwangerschap. Meestal heb je dan ook al regelmatig voorweeën gehad. Op het moment dat je bevalling dan echt gaat beginnen heb je die eerste fase al achter de rug en gaat de ontsluiting vaak een stuk sneller. Vrouwen die van een tweede kindje bevallen kunnen hierdoor overvallen worden door de snelheid van de bevalling.

Tip: ga in deze periode zoveel mogelijk je normale gang. Fixeer je niet op de weeën, ga nog niet puffen of bijhouden hoe vaak de weeën komen. Zoek afleiding, kijk een serie, strijk een was weg, alles wat je aandacht afleid van de weeën is prima. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit. Als jij je in deze beginperiode al gaat fixeren op de weeën ervaar je veel meer pijn dan nodig en lijkt je bevalling een eeuwigheid te duren. Start je bevalling in de nacht, probeer dan in bed te blijven en tussendoor nog even te slapen. Een warme kruik tegen je buik helpt vaak om de pijn minder te voelen. Je mag ook rustig 2 paracetamols nemen.

De ontsluiting komt goed op gang

Langzaam maar zeker merk je dat de weeën vaker gaan komen, maar vooral dat ze sterker worden. Weeën die voor goede ontsluiting zorgen, komen om de 4-5 minuten en duren 1 tot 1 ½ minuut waarbij ze ook steeds pijnlijker worden. Vaak heb je op dit moment zo’n 4 centimeter ontsluiting.

Je baarmoedermond is volledig verweekt en verstreken en het bevalproces versterkt zichzelf nu. De weeën komen steeds iets sneller op elkaar. De ontsluiting vordert gemiddeld met 1 centimeter per uur, maar dat is echt een gemiddelde en hangt onder andere af van hoe goed jij kunt ontspannen. Hoe beter jij kunt meegaan met de weeën, hoe sneller je meestal ontsluit. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de stand van het hoofdje van je baby, de indaling van het hoofdje en andere medische factoren.

Als je aan het bevallen bent, zit je in een draaimolen die steeds sneller gaat draaien. En of je het nu leuk vindt of niet, je kunt er niet uit. Je zult de rit moeten uitzitten totdat de draaimolen stopt. Zo ook met weeën.

Ze komen steeds sneller en er komt een periode dat je het echt niet meer ziet zitten, maar er is geen weg terug. Je zult de rit moeten uitzitten tot het eind. Gelukkig is op dat moment het einde vaak ook nabij en mag je gaan persen.
In het hoofdstuk “omgaan met pijn” vind je tips en adviezen om zo goed mogelijk door de bevalling heen te komen.

Soms begint de bevalling met het breken van de vliezen , maar meestal breken de vliezen pas later, tijdens de ontsluiting, of moet de verloskundige ze op een gegeven moment breken.