Seks in de zwangerschap, een onderwerp waar altijd veel vragen en onzekerheden over zijn. Wij zetten de facts voor je op een rijtje:Er zijn maar weinig medische redenen waarbij je geen seks zou mogen hebben in je zwangerschap. Denk aan een laag liggende placenta of een dreigende vroeggeboorte. Als er een medische reden is dat je niet mag vrijen dan zal je arts/verloskundige je dit duidelijk vertellen.

Zolang dit niet aan de orde is, is er medisch gezien geen reden om niet te vrijen. Maar goed, dat is het medische verhaal, hoe zit het nu met de alledaagse werkelijkheid?

Zin/geen zin:

Zoveel stellen, zoveel verschillen. Waar de ene vrouw geniet van vrijen in de zwangerschap, moet de ander er niet aan denken. En bij mannen is dat niet heel anders. Veel mannen vinden gemeenschap een beetje (of heel erg) eng. Ze zijn bang om met de penis de baby te beschadigen of hebben het idee dat de baby een soort van meekijkt.

Beide angsten zijn onterecht. Zolang er medisch niets bijzonders aan de hand is kan gemeenschap de baby niet beschadigen en de baby zal zich ook echt niet bewust zijn van het feit dat jullie ‘grote mensen’ dingen aan het doen zijn. Natuurlijk krijgt de baby wel iets mee van jullie vrijpartij, maar dat zal hem/haar alleen maar een fijn gevoel geven. Baby’s (ook in de baarmoeder) zijn super gevoelig voor stemmingen, hoe fijn is het om als baby te merken dat je ouders van elkaar genieten.

Nog even wat algemeenheden over zin/geen zin in seks:
De meeste vrouwen hebben in de eerste 3 maanden niet veel zin, ze zijn moe of misselijk, borsten doen zeer en ze moeten nog heel erg wennen aan alle veranderingen in hun lichaam.

De tweede drie maanden zijn dan juist weer een periode dat er meer zin is in seks. Meestal zijn de klachten over en door de zwangerschap worden je geslachtsorganen beter doorbloed waardoor je sneller zin hebt. Vrouwen die eerder nooit masturbeerden geven aan dit in het tweede trimester wel te doen.

De laatste drie maanden wordt het wat lastiger om een houding te vinden die prettig is. Je buik wordt dikker, de missionarishouding is vaak niet prettig meer. Niet alleen omdat je buik in de weg zit, maar je benen zo wijd doen kan ook heel vervelend zijn, zeker als je wat last hebt van je bekken.
Lepeltje-lepeltje is in deze periode vaak de fijnste houding. Vrouw bovenop kan ook prima als je geen last hebt van je bekken, net als de hondjes houding.

Mogen speeltjes?

Geen enkel probleem. Als je een vibrator gebruikt om te penetreren, wees dan niet te ruw en duw niet al te diep door. Zorg altijd dat je speeltjes goed schoon zijn.

Anale seks?

In principe geen probleem, er zijn wel een paar voorwaarden:

Ga nooit van anaal naar vaginaal zonder de penis eerst grondig schoon te maken (dat geldt ook voor buiten de zwangerschap). In de anus zitten bacteriën die schadelijk zijn als ze vaginaal komen.

Als je aambeien hebt is het niet verstandig om anale seks te hebben, aambeien die kapotgaan kunnen ernstig bloeden. Gebruik altijd een condoom als je geen monogame relatie hebt!

Orale seks?

Ja, onder voorwaarde dat je weet dat jij en je partner vrij zijn van het hiv-virus. Als je geen monogame relatie hebt is het verstandig om geen orale seks te hebben. Er zijn aanwijzingen dat het virus via kleine wondjes in je vagina voor besmetting van jou en je baby zou kunnen zorgen.

Bloedverlies na gemeenschap:

Het komt regelmatig voor dat er bloedverlies optreedt na geslachtsgemeenschap. Dit bloedverlies is geheel onschuldig en wordt veroorzaakt doordat je baarmoedermond (die je bovenin je vagina kunt voelen) beter doorbloed wordt én de huid dunner wordt. Tijdens gemeenschap komt de penis tegen de baarmoedermond aan en kan hier een wondje veroorzaken. Dat is volledig onschuldig en geneest snel weer. Geen zorgen dus als je bloedverlies hebt nadat jullie gemeenschap hebben gehad.

Klaarkomen kan anders voelen:
De sensatie van het klaarkomen kan veranderen als je zwanger bent. Door het orgasme gaat de baarmoeder samentrekken. Dit kan het gevoel van lichte weeën geven. Soms kan het zelfs een beetje buikpijn veroorzaken. Dit kan verder geen kwaad en je hoeft er niet van te schrikken.

Tot slot:

Hoe jullie seksleven ook verloopt tijdens de zwangerschap, blijf er open over. Bespreek samen waarom je geen zin hebt in seks en als je, om wat voor reden ook, geen gemeenschap wilt kun je samen misschien andere manieren bedenken om intiem te zijn. Intimiteit en laten blijken dat je van elkaar houdt is zoveel meer dan seks. Knuffel elkaar wat vaker, laat merken dat je nog steeds dol bent op elkaar. Ook al ben je misschien wat vaker kortaf, nukkig of moe, blijf elkaar laten zien dat je van elkaar houdt.

Tip voor de mannen onder onze lezers: Spreek uit waarom je niet wilt vrijen, je wilt niet dat je vrouw/vriendin allerlei spookbeelden in haar hoofd gaat halen als ‘Hij vindt me niet meer aantrekkelijk’. Een zwangere vrouw is super gevoelig, misschien vindt zij haar lichaam zelf wel niet mooi nu het dikker wordt. Laat blijken dat je haar nog steeds prachtig vindt, spreek je uit!