Wat voor bevalling zou jij willen?

Is dat een vraag die jij jezelf wel eens stelt? Heb je iets te willen dan of gaat het zoals het gaat?

Als het om bevallen gaat zijn er grof weg 2 type vrouwen:

De vrouw die haar kop in het zand steekt. Niet teveel nadenken over die bevalling. Het kind zit erin en zal er ook weer uit moeten.  Geen nut om je hier druk over te maken. Een bevalling gaat zoals het gaat en daar verander je toch niets aan.

De vrouw die bijna een wetenschappelijke studie maakt van haar bevalling. Ze leest alles wat los en vast zit, volgt alle fora en social media en kijkt zoveel mogelijk filmpjes over de bevalling.

Hoewel deze beide types veel lijken te verschillen, hebben ze één ding gemeen; Beiden zijn gebrainwasht als het over bevallen gaat.

Laten we eerlijk wezen, alles wat je hoort of ziet rondom de bevalling zorgt er niet voor dat je halsreikend uitkijkt naar je bevalling. Bevallen is extreem pijnlijk, het overkomt je en je zult het er mee moeten doen.

Of toch niet?

Is het misschien helemaal niet zo gek om jezelf de vraag te stellen: 'Wat voor bevalling wil IK en hoe ga ik dat bereiken?'

Want jij hebt écht wel iets te willen en zeker ook iets te zeggen over je eigen bevalling. Maar om iets te willen of zeggen hebben moet je wel een goed en reëel beeld hebben over hoe een bevalling verloopt en welke invloed jij (en zeker ook je partner) hebt op het verloop van je bevalling.

Natuurlijk verloopt iedere bevalling anders, maar in de basis doorloop je bij iedere bevalling dezelfde fases: verweken en verstrijken van de baarmoedermond, ontsluiten, persen, geboorte en nageboorte.

Op ieder van deze fases heb jij echt heel veel invloed. Want hoewel jouw lichaam het moet doen (en je lijf is gemaakt om te baren) zit bij veel vrouwen hun hoofd in de weg om de bevalling soepel te laten verlopen.

En dat is ook niet zo gek.  We hebben allemaal een verwachting van hoe een bevalling verloopt, ook als je zwanger bent van je eerste. Maar waar komt die verwachting vandaan en is het beeld wat je hebt realistisch? Sinds tientallen jaren worden we zowel door onze omgeving als in de media gevoed met horror verhalen over de bevalling. Het is bijna logisch dat je hierdoor je bevalling gaat zien als een noodzakelijk kwaad.

Een bevalling is een gebeurtenis die niet alleen extreem pijnlijk is, maar waarbij je ook nog eens alle regie uit handen moet geven. Je hebt niets te vertellen en moet maar doen wat de arts of verloskundige je vertelt, zo wordt ons door voorgehouden.

Al deze negatieve gedachten en verwachtingen hebben invloed op je bevalling. Negatieve gedachten kunnen je bevalling vertragen, terwijl een positieve mindset je bevalling kan versnellen.

Er is een groot verschil tussen pijn hebben en pijn lijden.

Veel vrouwen lijden omdat ze de vaardigheden missen om met pijn om te gaan, omdat ze zich niet gehoord of gerespecteerd voelen of omdat ze onvoldoende weten wat ze kunnen doen om de regie te behouden.

In een goede bevalcursus leer je niet alleen hoe het verloop van je bevalling is en waarom de eerste centimeters soms lang kunnen duren bijvoorbeeld, maar je leert vooral welke tools jij (en je partner) kunt inzetten om beter met de pijn om te gaan.

Een goede cursus leert je om met een eerlijke blik naar de bevalling te kijken en je niet gek te laten maken voor alle horrorverhalen waar je door gebrainwasht bent.

In mijn werk als verloskundige heb ik al zoveel vrouwen mogen begeleiden die fantastisch  zijn bevallen en dat gun ik jou ook.

Maar dat ga je niet bereiken door je kop in het zand te steken of door alleen maar alles te lezen wat los en vast zit.

Gun jij jezelf een goede bevalling? Investeer dan in een goede bevalcursus, dagelijks zien wij, als verloskundigen, wat een goede cursus voor je doet. In een goede cursus leer je wat je mind voor je kan doen tijdens je bevalling, hoe jij je lichaam zijn werk kunt laten doen en hoe jullie samen (jij met je partner) een super bevalteam worden.

Jouw lichaam is gemaakt om te baren, maar weet je hoofd dat ook?

Oriënteer je op internet naar het aanbod van bevalcursussen bij jou in de regio. Er is waarschijnlijk een heel groot aanbod en altijd een cursus te vinden die bij jou past. Let bij je keuze niet alleen op het soort cursus (yoga, hypnobirthing of ‘gewoon’ zwangerschapsgym bijvoorbeeld), maar vooral ook op wie de cursus geeft. Helaas is er geen keurmerk voor zwangerschapscursussen. Je buurvrouw die twee keer een kind heeft gebaard kan bedenken dat ze het leuk vindt om andere vrouwen te begeleiden. Let dus altijd op dat de docente een goed opgeleide vakvrouw is, bijvoorbeeld een verloskundige of fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in zwangerschap.

Geen tijd/zin om naar een klasje te gaan?

Dat hoeft absoluut geen belemmering te zijn om je goed voor te bereiden. Online vind je verschillende zwangerschapscursussen. Let ook hier op wie de cursus geeft. Groot voordeel van online cursussen is (naast het feit dat je het op het moment dat jij wilt kunt volgen en er de deur niet voor uit hoeft) dat je partner makkelijk kan meekijken. Veel mannen hebben helemaal geen zin om mee te gaan naar een partnerles, maar online even snel een paar lessen meekijken is geen enkel probleem voor ze.

Partner moet zich ook voorbereiden:

Het belang van een goed voorbereide partner wordt door veel stellen onderschat met als gevolg dat de partner achteraf zegt: ‘Ik voelde me zo overbodig, stond er maar een beetje bij’.
Een partner die weet wat er op welk moment in de bevalling gebeurt en die weet op welke manieren hij jou het beste kan ondersteunen kan zoveel meer doen dan een koud washandje geven…
Futuremomacademy is een aanbieder van verschillende online bevalcursussen waar duidelijk wordt aangegeven bij welke (video) lessen de partner echt mee zou moeten kijken!