Uit onderzoek blijkt dat zo’n 50% van de stellen die bij de gynaecoloog komen omdat zwanger raken niet lukt, gewoon te weinig of niet op het juiste moment vrijen. Tijd dus om hier aandacht aan te besteden.

Wanneer heb je eisprong?

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen (reken vanaf de eerste dag van je ene menstruatie tot de eerste dag van de volgende) heb halverwege je cyclus (rond dag 14 dus) eisprong.

Heb je wel een regelmatige cyclus maar met meer of minder dan 28 dagen? Dan heb je gemiddeld 14 dagen vóór je verwachte volgende menstruatie eisprong(ovulatie). Met andere woorden, als je op dag 23 van je cyclus ongesteld moet worden dan heb je rond dag 9 je eisprong.

Heb je een cyclus van bijvoorbeeld 30 dagen dan is je eisprong rond dag 16.

Wanneer ben je dan vruchtbaar?

Als de eicel uit je eierstok springt (eisprong/ovulatie) dan komt ze in de eileider terecht. In de eileider moet de bevruchting plaatsvinden.

Een eicel leeft zo ongeveer 24 uur, een zaadcel heeft een veel langere levensduur. Variërend tussen de 3 en 7 dagen maar liefst.

De eicel is het meest vruchtbaar net na de eisprong. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat de zaadcellen al klaar liggen in de eileider om zo snel mogelijk na de eisprong de eicel te kunnen bevruchten.

Wat is dan de beste periode om te vrijen?

Zoals gezegd leeft de eicel maar zo’n 24 uur en wordt de kans om bevrucht te worden kleiner naarmate de eicel ouder wordt.

Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat er voldoende zaadcellen in de eileiders rondzwemmen op het moment van de eisprong zodat ze direct tot actie over kunnen gaan als de eicel in de eileider aankomt.

Nu hebben zaadcellen een behoorlijk lange weg af te leggen. Tijdens de zaadlozing komen ze in de vagina terecht, van daar uit moeten ze via de baarmoedermond, baarmoederlichaam naar de eileiders zwemmen. De meeste zaadcellen zullen deze lange reis niet overleven. Gelukkig komen er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrij dus heel erg is het niet dat een deel het niet overleeft.
Zo’n 400.000 zullen sterk genoeg zijn om de reis naar de eileider te overleven.

De reis van vagina naar eileider duurt zo’n 12 tot 24 uur.

Met andere woorden, als je ervoor wilt zorgen dat er voldoende actieve zaadcellen in de eileider klaar liggen om te kunnen bevruchten is het zaak om in de dagen vóór je eisprong regelmatig gemeenschap hebt.

Als er binnen enkele dagen na de zaadlozing een eisprong is, dan liggen de zaadcellen in de eileider  te wachten op de eicel en zullen zo snel ze kunnen naar de eicel zwemmen. Slechts één zaadcel zal het lukken om de eicel te bevruchten.

Vrijen om zwanger te worden doe je dus het liefst dagelijks/om de dag in de 4-5 dagen vóór je eisprong!