Vier op de vijf Nederlanders vinden gezondheid ontzettend belangrijk. Maar vraag ze niet om er iets voor te doen, want als het te duur wordt of als je aan bepaalde pleziertjes komt, dan blijkt menigeen toch écht een extra zetje nodig te hebben. Lees hieronder de 10 meest hardnekkige fabeltjes over roken en geef jezelf (of een ander) net dat laatste zetje om toch de laatste sigaret uit te drukken.

1. Ik rook light sigaretten, dus mijn risico is niet zo groot
Het klopt dat light sigaretten minder schadelijke stoffen bevat. Maar tegelijkertijd vind je in light sigaretten minder van de stoffen waar je verslaafde lichaam om schreeuwt. Dat betekent dat je meer sigaretten nodig hebt om tot dezelfde ‘voldoening’ te komen. Per saldo schiet je er dus helemaal niets mee op.

2. Ik rook al zo lang, voor mij heeft stoppen geen zin meer
Des te langer je rookt, des te groter de risico’s op ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker. Maar stoppen met roken levert je altijd direct een verbeterde gezondheid op. Of je nu vijf jaar hebt gerookt, of vijftig. Na een maand merk je dat je meer lucht hebt en na een jaar is de kans op een hartaanval al 50% lager. Wie voor z’n 50e stopt met roken halveert het risico om binnen de volgende 15 jaar te sterven.

3. Als ik stop, kom ik aan. Dat is ook niet gezond. 
We zullen niet liegen: de meeste mensen komen aan als ze stoppen met roken. Logisch ook, want veel eten smaakt ineens een stuk beter. Toch zijn de risico’s die gepaard gaan met die paar extra kilo’s niet in verhouding met de risico’s die roken met zich mee brengt. Als je bang bent dat je aankomt, dan kun je dus beter het geld dat je bespaart door niet te roken omzetten in een abonnementje voor de sportschool.

4. Minder roken is ook wel goed
‘Ik minder, dus ik ben ontzettend goed bezig’ of ‘Ik rook alleen tijdens het uitgaan’. Fijn voor je, maar dat helpt je niets. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die minder roken juist dieper inhaleren en sigaretten verder op roken. Ze krijgen dus in feite dezelfde hoeveelheid slechte stoffen binnen.

5. Wat maakt het uit, het is toch mijn gezondheid? 
Da’s waar. En misschien zou het je familie en vrienden wel niet zoveel uitmaken als je ziek wordt of dood gaat door roken. Maar helaas is het niet alleen jouw gezondheid die je schaadt met roken. Neem bijvoorbeeld een barman: als die 8 uur in een café werkt, dan krijgt hij ongeveer evenveel giftige rook binnen als iemand die een pakje per dag rookt. Dat geldt ook voor kinderen, opa’s en oma’s, klasgenootjes, enzovoorts.

6. Als ik stop met roken, levert dat veel ongezonde stress op
Natuurlijk is stress ook niet gezond, maar dat is geen reden om niet te stoppen met roken. Roken heeft namelijk gevolgen op de lange termijn, terwijl van stress niet vaststaat dat het ook nog op de lange termijn een negatieve werking heeft. Wél bewezen is dat mensen die stoppen met roken over het algemeen gezonder gaan leven, waardoor de kans op stress juist verkleind wordt.  


7. Ik leef zo gezond, dat roken kan er best bij
Eigenlijk is het bizar: je begint de dag met een sigaretje, om vervolgens in de sportschool te gaan werken aan je gezondheid. Veel mensen denken dat ze zo gezond leven, dat het roken verder niet zo erg is. Gezond eten en voldoende bewegen doet echter helemaal niets aan de risico’s die roken met zich mee brengt. Tabak kan dodelijk zijn en er is geen loopband of fruitmand die je daar tegen beschermt. 


8. Stoppen met roken kan alleen in één keer
Heb je besloten te stoppen en heb je meteen al je sigaretten weggegooid? Dat was niet nodig geweest. De kans op succes wordt niet automatisch groter als je ‘cold turkey’ stopt. Wat wel helpt is hulp zoeken, nicotinepleisters plakken en acupunctuurbehandelingen ondergaan. 

9. Nicotinepleisters en –kauwgom zijn net zo ongezond als roken
Dat schoot ongetwijfeld door je hoofd toen je de vorige tips las! Maar nicotine is op zich niet slecht, als je het maar gebruikt zoals het hoort. Voor nicotinepleisters en –kauwgom geldt dus dat je nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking op moet volgen. Bovendien leveren nicotineproducten alleen nicotine, terwijl in sigaretten nog 4.000 andere, bijzonder ongezonde, stoffen.

10. Ik heb al geprobeerd te stoppen, maar het lukte me niet. 
Je bent niet alleen: veel ex-rokers hebben een paar stoppogingen moeten doen. Laat je niet afschrikken, maar blijf het gewoon proberen. Bij elke stoppoging leer je weer wat en is de kans op succes een volgende keer groter. Gewoon blijven proberen dus!

Nu toch eindelijk maar stoppen? Lees er meer over in het dossier Stoppen met roken.

Bron: NOS.nl, WebMD.com