Met of zonder recept

Dit medicijn is uitsluitend op recept verkrijgbaar (= UR-geneesmiddel).

Registratiejaar

Nivaquine®: 1990

Werkzame stof
Samenstelling

Nivaquine® tabletten: 100 mg chloroquine per tablet

Fabrikant/Leverancier

Nivaquine®: Aventis Pharma BV

A-CQ 100 Chloroquine 100 mg

Wanneer gebruiken? Toepassingen (= indicaties) o.a.

Malaria, voorkómen (= profylaxe) en behandeling

Lever-amoebiasis (leverinfectie met amoeben)

Lupus erythematodes

Reumatoïde artritis (= 'reuma'), wanneer pijnstillers van het type prostaglandinesynthetase-remmers na 6 maanden niet voldoende helpen

Algemeen

Lees ook de bijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn.

Wanneer niet gebruiken?

Jonge kinderen (tenzij de arts anders voorschrijft)

Netvlies-aandoeningen (= retinopathie): bij lever-amoebiasis, lupus erythematodes en reuma

Overgevoeligheid of allergie voor dit medicijn, voor een of meer van de bestanddelen of voor 4-aminocholinen

Spierzwakte, ernstige (= myasthenia gravis)

Zwangerschap en borstvoeding

In hogere doseringen kan dit medicijn tijdens de zwangerschap beschadigingen van de vrucht veroorzaken.

Dit medicijn niet gebruiken tijdens de zwangerschap (tenzij de arts anders voorschrijft)

Borstvoeding

De werkzame stof gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk.

Tijdens gebruik van dit medicijn geen borstvoeding geven (tenzij de arts anders voorschrijft).

Algemeen

Sommige medicijnen kunnen een schadelijke invloed hebben op het verloop van de zwangerschap of op de ongeboren vrucht. Van veel medicijnen is dat echter nog niet precies bekend.

Heel wat wat medicijnen komen in de moedermelk terecht en bereiken zo de zuigeling.
Gebruik daarom tijdens zwangerschap of borstvoeding alleen medicijnen op doktersrecept.

Vertel ook een vervangende arts of een medisch specialist wanneer u van plan bent zwanger te worden, al zwanger bent of borstvoeding geeft. Hiermee kunt u voorkómen dat u medicijnen krijgt voorgeschreven, die niet mogen worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Raadpleeg eerst uw arts wanneer u van plan bent tijdens de zwangerschap of borstvoeding oude medicijnen, zelfzorg-medicijnen of alternatieve middelen te gebruiken.

Lees ook de patiëntenbijsluiter voor informatie over het gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Verkeer, werk en sport

Dit medicijn kan als mogelijke bijwerking o.a. duizeligheid en gezichtsstoornissen, waaronder schemeren en vermindering van kleuren zien veroorzaken.
Hiervan kunnen allerlei dagelijkse activiteiten, zoals bezigheden in en rond het huis, deelname aan het verkeer en het bedienen of besturen van machines, ernstige hinder ondervinden.

Hoe werkt het?

Dit middel is werkzaam tegen parasieten (= Plasmodia) die malaria en tegen amoeben (histolytische amoeben) die lever-amoebiasis kunnen veroorzaken.

Dit medicijn heeft ook een ontstekingsremmende (= anti-inflammatore) werking, waardoor het o.a. werkzaam is bij reuma en lupus-aandoeningen.

Bijwerkingen

Bloedbeeld-afwijkingen

Braken

Diarree

Duizeligheid

Haar, verbleking

Hoofdpijn

Haaruitval, kaalheid (= alopecia)

Huidpigment-veranderingen

Huiduitslag

Jeuk

Lichtovergevoeligheid (= fotosensibiliteit)

Maagdarm-stoornissen

Misselijkheid

Porfyrie, verergering

Psoriasis, verergering

Spierziekte (= myopathie)

Wisselwerkingen

Fenylbutazon (= Butazolidin®)

Goudverbindingen (o.a. auronafine = Ridaura®)

Oxyfenbutazon

Hoe te gebruiken?

Zie etiket en de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter van de verpakking.

Tablet(ten) ná de maaltijd heel innemen met water.

Tijdens het gebruik van dit middel fel zonlicht vermijden.

Hoe te bewaren?

In de originele verpakking bij kamertemperatuur.

Medicatietrouw

In de praktijk wordt maar liefst 50% van alle medicijnen niet, onvoldoende of verkeerd gebruikt! Het gebruik van medicijnen heeft echter alleen zin wanneer ze correct worden gebruikt. Dat wil zeggen nauwkeurig volgens het voorschrift van de arts.

Wanneer u geen of te weinig medicijn gebruikt (= onderdosering), bestaat de kans dat de ziekte of de klachten niet overgaan of dat u (opnieuw) ziek wordt.

Wanneer u te veel medicijn gebruikt (= overdosering), kan dat leiden tot ongewenste bijwerkingen en zelfs tot ziekenhuisopname. Gebruik dus nooit méér dan de voorgeschreven hoeveelheid.

Vraag uw arts of apotheker om uitleg als u niet precies weet hoe u uw medicijnen moet gebruiken of wanneer u dat bent vergeten.

Zelf combineren van medicijnen

Combineer recept-medicijnen niet op eigen initiatief met oude medicijnen, die u heeft bewaard, of met zelfzorg-medicijnen. Dit kan namelijk leiden tot ongewenste wisselwerkingen (= interacties).


Vraag eerst advies aan uw arts of apotheker als u naast de medicijnen van de dokter nog andere medicijnen wilt gebruiken.

Vertrouwen in de medicijnen

Voor een goed resultaat is het van groot belang dat u vertrouwen heeft in de medicijnen die u krijgt. Wanneer u denkt dat u het verkeerde medicijn heeft gekregen, bang bent voor bijwerkingen of denkt dat de medicijnen die u heeft gekregen niet helpen, kan dat uw vertrouwen in de medicijnen ernstig ondermijnen.

Bespreek eventuele problemen met betrekking tot uw medicijnen altijd met uw arts of apotheker. Deze kunnen dan uw ongerustheid weg nemen of bekijken of u misschien andere medicijnen nodig heeft.

Medicatiebegeleiding

Malariamiddelen bij voorkeur 1-3 weken vóór de dag van aankomst in het malariagebied, maar uiterlijk vanaf de dag van het vertrek gebruiken tot tenminste 4 weken ná thuiskomst.

Indien u dit medicijn niet volgens voorschift gebruikt, is de kans op malaria veel groter dan bij correct gebruik. Gebruik dit middel altijd nauwkeurig volgens het voorschrift .

Wanneer u geen of te weinig (= onderdosering) van dit middel gebruikt (= onderdosering), bestaat de kans dat de malaria niet verdwijnt en u steeds weer nieuwe (= recidiveren) malaria-aanvallen krijgt.

Gebruik nooit minder dan de voorgeschreven hoeveelheid en gebruik het ook niet korter dan is voorgeschreven. Het is dus belangrijk dat u de kuur afmaakt .

Wanneer u te veel (= overdosering) van dit middel gebruikt, neemt de kans op bijwerkingen en vergiftigingsverschijnselen (= toxische verschijnselen) toe.

Bespreek uw ervaringen en eventuele problemen met het gebruik van dit medicijn tijdens de controle met uw arts. Vertel uw arts ook of u wél of niet tevreden bent met het voorgeschreven medicijn. Die kan dan bekijken of de dosis moet worden aangepast of dat u een ander medicijn nodig heeft.

Als u problemen met het gebruik heeft of niet (meer) weet hoe u dit middel moet gebruiken, kunt u dat aan uw arts of apotheker vragen.

Vergoeding of zelf betalen?

Dit medicijn is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt daarom vergoed volgens de daarvoor geldende regels van de overheid en uw zorgverzekeraar .

Vraag uw arts, apotheker of zorgverzekeraar zo nodig om nadere informatie over de vergoeding van uw medicijnen.

Meer informatie

Bijsluiter bij Nivaquine®

Bijzonderheden

Tijdens gebruik van dit medicijn fel zonlicht vermijden.

Overdosering

Maagdarm-stoornissen, slaperigheid, gezichtsstoornissen (visus-stoornissen), hoofdpijn, spierschokken (convulsies), bloeddrukdaling (hypotensie), hartritme-stoornissen (hartaritmieën), ademhalingsproblemen, hartfalen

Laatst bijgewerkt: 25 juli 2017