Met of zonder recept

Dit medicijn is uitsluitend op recept verkrijgbaar (= UR-geneesmiddel).

Werkzame stof

Hydrocortison en fusidinezuur

Samenstelling

Fucidin-Hydrocortison®: Crème, tube 35 gram: 10 mg hydrocortison en 20 mg fusidinezuur per gram

Fabrikant/Leverancier

Fucidin-Hydrocortison®: Leo Pharmaceutical Products BV

Wanneer gebruiken? Toepassingen (= indicaties) o.a.

Huid-infecties, die geïnfecteerd zijn geraakt met micro-organismen (= secundaire huid-infecties), die gevoelig zijn voor fusidinezuur

Algemeen

Lees ook de bijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn.

Wanneer niet gebruiken?

Acne, gewone (= acne vulgaris)

Behaarde huid, bij voorkeur niet

Gezichtshuid, bij voorkeur niet

Huidaandoeningen, als bijwerking van (andere) corticosteroïden

Huidinfecties, veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels, gisten of parasieten (= primaire huid-infecties)

Huidaandoening (= dermatose), op jonge leeftijd (juveniele)

Huid, dunne (huid-atrofie)

Huid, dunne vaatwanden

Huid van en rond de geslachtsorganen (= genitaliën), bij voorkeur niet

Huidwonden

Huidzweren (= ulcereuze huidaandoeningen)

Ichthyosis (= hyperkeratose = visschubbenziekte)

Ogen: niet op de oogleden smeren

Overgevoeligheid of allergie voor dit middel, voor een van de bestanddelen of voor corticosteroïden

Rosacea (= acne rosacea)

Zwangerschap en borstvoeding

Dit middel niet gebruiken tijdens de zwangerschap (tenzij de arts anders voorschrijft).

Borstvoeding

Tijdens gebruik van dit middel geen borstvoeding geven of dit middel niet gebruiken tijdens de borstvoeding (tenzij de arts anders voorschrijft).

Algemeen

Sommige medicijnen kunnen een schadelijke invloed hebben op het verloop van de zwangerschap of op de ongeboren vrucht. Van veel medicijnen is dat echter nog niet precies bekend.

Heel wat wat medicijnen komen in de moedermelk terecht en bereiken zo de zuigeling.
Gebruik daarom tijdens zwangerschap of borstvoeding alleen medicijnen op doktersrecept.

Vertel ook een vervangende arts of een medisch specialist wanneer u van plan bent zwanger te worden, al zwanger bent of borstvoeding geeft. Hiermee kunt u voorkómen dat u medicijnen krijgt voorgeschreven, die niet mogen worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Raadpleeg eerst uw arts wanneer u van plan bent tijdens de zwangerschap of borstvoeding oude medicijnen, zelfzorg-medicijnen of alternatieve middelen te gebruiken.

Lees ook de patiëntenbijsluiter voor informatie over het gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Verkeer, werk en sport

Dit medicijn heeft voor zover bekend bij gebruik volgens voorschrift geen invloed op het reactie-, concentratie- en gezichtsvermogen.

Hoe werkt het?

Dit medicijn bevat het vrij sterk werkzame corticosteroïd flumetason (klasse 2). Het remt de ontstekingsreactie (= anti-inflammatoire werking), veroorzaakt plaatselijk vaatvernauwing (= lokale vasoconstrictie) en remt de celdeling (= anti-mitotische werking).

Het antimicrobiële middel in dit medicijn (clioquinol) doodt schimmels (= fungicide werking), bacteriën (= bactericide werking) en protozoën (= protozoïcide werking).

Bijwerkingen

Bloedingsneiging, vergrote

Dunner worden van de huid (= huidatrofie), dikwijls onomkeerbaar (= reversibel)

Gevoeligheid, toenemende (= sensibilisatie) voor clioquinol

Huid, droge

Huid, geïrriteerde, branderige

Huid, witte vlekken ten gevolge van pigmentverlies (= depigmentatie)

Huidaandoeningen, ernstiger worden (= exacerbatie) van andere huidaandoeningen (= dermatosen)

Huidinfecties, bijkomende (= secundaire) op de plaats van de aandoening; vooral bij afsluiten (= occlusie) van de huid en in huidplooien.

Huidontsteking, rond de mond (= periorale dermatitis)

Huidvlekken, blauwe en rode, ten gevolge van verwijding van bloedvaten (= teleangiëctasieën)

Hyperkeratose (= visschubbenziekte = ichthyose)

Kinderen: hypercorticisme (toename van de bijnierschorsfunctie), bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden; vooral bij afsluiting van de huid (door bijv. door een luier) bij zuigelingen en peuters)

Kinderen: onderdrukking van de afgifte van groeihormoon, bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden; vooral bij afsluiting van de huid (door bijv. door een luier) bij zuigelingen en peuters)

Littekens, witte, onder de huid (= striae atrophicae)

Psoriasis, etterende (= psoriasis pustularis), wanneer reeds psoriasis aanwezig is

Wisselwerkingen

Er zijn voor zover bekend bij gebruik volgens voorschrift geen wisselwerkingen van betekenis met andere medicijnen, voedsel, dranken of andere stoffen.

Hoe te gebruiken?

Zie etiket en de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter.

Niet meer dan 30-60 gram per week gebruiken (tenzij de arts anders voorschrijft).

Hoe te bewaren?

In de originele verpakking bij kamertemperatuur.

Medicatietrouw

In de praktijk wordt maar liefst 50% van alle medicijnen niet, onvoldoende of verkeerd gebruikt! Het gebruik van medicijnen heeft echter alleen zin wanneer ze correct worden gebruikt. Dat wil zeggen nauwkeurig volgens het voorschrift van de arts.

Wanneer u geen of te weinig medicijn gebruikt (= onderdosering), loopt u een groter risico dat de klachten niet verdwijnen of weer terugkeren. Ook kunnen bestaande klachten langer duren dan nodig is of verergeren. Gebruik daarom niet minder medicijn dan is voorgeschreven.

Wanneer u te veel medicijn gebruikt (= overdosering), kan dat leiden tot (soms) ernstige bijwerkingen en zelfs ziekenhuisopnamen. Gebruik daarom niet meer medicijn dan is voorgeschreven.

Overleg eerst met uw arts voordat u de dosering verhoogt.

Vraag uw arts of apotheker om uitleg als u niet precies (meer) weet hoe u uw medicijnen moet gebruiken of wanneer u dat bent vergeten.

Zelf combineren van medicijnen

Combineer recept-medicijnen niet op eigen initiatief met oude medicijnen, die u heeft bewaard, of met zelfzorg-medicijnen. Dit kan namelijk leiden tot ongewenste wisselwerkingen (= interacties) en soms zelfs tot ziekenhuisopname.

Vraag eerst advies aan uw arts of apotheker als u naast de medicijnen van de dokter nog andere medicijnen wilt gebruiken.

Vertrouwen in de medicijnen

Voor een goed resultaat is het van groot belang dat u vertrouwen in uw medicijnen heeft. In de praktijk is gebleken dat bij gebrek aan vertrouwen in de medicijnen het gebruik ervan vaak slecht is (= medicatie-ontrouw).

Wanneer u denkt dat u het verkeerde medicijn heeft gekregen, bang voor bijwerkingen bent of denkt dat de medicijnen, die u heeft gekregen, niet of niet voldoende helpen , kan dat uw vertrouwen in de medicijnen ernstig ondermijnen. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met uw (huis)arts of apotheker om te bespreken of doorgaan met die medicijnen wel zinvol is.

Bespreek eventuele problemen met betrekking tot uw medicijnen altijd met uw arts of apotheker. Deze kunnen dan uw ongerustheid weg nemen of bekijken of u misschien andere medicijnen nodig heeft.

Medicatiebegeleiding

Gebruik dit middel nauwkeurig volgens het voorschrift van uw arts.

Wijk niet af van het voorschrift als de werking u tegenvalt of als u geen klachten (meer) heeft. Ook dan moet u de medicijnen tot de volgende controle volgens voorschrift blijven gebruiken. Overleg daarom altijd eerst met uw arts wanneer u van het voorschrift wil afwijken.

Bespreek uw ervaringen en eventuele problemen met dit medicijn zo nodig met uw arts (bijv. tijdens de controle). Vertel uw arts ook of u wél of niet tevreden bent met het voorgeschreven medicijn. Die kan dan bekijken of de dosis moet worden aangepast of dat u (nog) andere medicijnen nodig heeft.

Als u problemen met het gebruik heeft of niet (meer) weet hoe u dit middel moet gebruiken, kunt u dat ook met de apotheker bespreken.

Vergoeding of zelf betalen?

Dit medicijn is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt daarom vergoed volgens de daarvoor geldende regels van de overheid en uw zorgverzekeraar .

Er zijn ook medicijnen die alleen op recept kunnen worden verkregen (= UR-geneesmiddelen), maar slechts ten dele of niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Vraag uw arts, apotheker of zorgverzekeraar zo nodig om nadere informatie over de vergoeding van uw medicijnen.

Meer informatie

Bijsluiter bij Fucidin-Hydrocortison®

Bijzonderheden

Dit medicijn kan gele vlekken veroorzaken op kleding of linnengoed.

Overdosering

Dunner worden van de huid, remming van de bijnierschorsfunctie

Laatst bijgewerkt: 25 juli 2017