Met of zonder recept

Dit medicijn is uitsluitend op recept verkrijgbaar (= UR-geneesmiddel).

Registratiejaar

Zaldiar®: 2003

Werkzame stof

Tramadol en paracetamol

Geneesmiddelgroep

Sterke pijnstillers (= opioïden)

Samenstelling

Tabletten, omhulde: 37,5 mg tramadol-hydrochloride en 325 mg paracetamol

Fabrikant/Leverancier

Diverse fabrikanten en leveranciers o.a.

Ratiopharm Nederland B.V.
RVG 111920

Centrafarm BV
RVG 112492

Mylan BV
RVG 112296

Krka d.d., Novo mesto
RVG 116215

Wanneer gebruiken? Toepassingen (= indicaties) o.a.

Matige tot ernstige pijn

Algemeen

Lees ook de bijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn.

Wanneer niet gebruiken?

Acute vergiftiging (= intoxicatie) met alcohol, slaapmiddelen (hypnotica), centraal werkende pijnstillers, opioïden of middelen die op psyche werken (psychotrope middelen)

Epilepsie, indien niet goed onder controle

Lever-functie-vermindering (= lever-insufficiëntie), ernstige

MAO-remmers (bepaald type anti-depressiva), tot twee weken na stoppen hiermee

Overgevoeligheid of allergie voor dit medicijn, voor een of meer van de bestanddelen of voor vergelijkbare middelen (opioïden)

Zwangerschap en borstvoeding

Dit middel niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding

Tijdens gebruik van dit middel geen borstvoeding geven.

Algemeen

Sommige medicijnen kunnen een schadelijke invloed hebben op het verloop van de zwangerschap of op de ongeboren vrucht. Van veel medicijnen is dat echter nog niet precies bekend.

Heel wat wat medicijnen komen in de moedermelk terecht en bereiken zo de zuigeling.
Gebruik daarom tijdens zwangerschap of borstvoeding alleen medicijnen op doktersrecept.

Vertel ook een vervangende arts of een medisch specialist wanneer u van plan bent zwanger te worden, al zwanger bent of borstvoeding geeft. Hiermee kunt u voorkómen dat u medicijnen krijgt voorgeschreven, die niet mogen worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Raadpleeg eerst uw arts wanneer u van plan bent tijdens de zwangerschap of borstvoeding oude medicijnen, zelfzorg-medicijnen of alternatieve middelen te gebruiken.

Lees ook de patiëntenbijsluiter voor informatie over het gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Verkeer, werk en sport

Dit medicijn kan als mogelijke bijwerkingen o.a. het reactie- en concentratievermogen verminderen en duizeligheid , b] slaperigheid en wazig zien (zelden) veroorzaken. Alcohol vesterkt deze bijwerkingen.
Hiervan kunnen allerlei dagelijkse activiteiten, zoals bezigheden in en rond het huis, deelname aan het verkeer en het bedienen of besturen van machines, ernstige hinder ondervinden.

Hoe werkt het?

Dit medicijn heeft zowel een plaatselijke als een centrale, pijnstillende werking (= analgetische).

Bijwerkingen

Afhankelijkheid, lichamelijke (= gewenning) en psychische (= verslaving); bij langdurig gebruik

Beven

Braken

Buikpijn (abdominale pijn)

Diarree

Droge mond

Duizeligheid (zeer vaak)

Hoofdpijn

Jeuk

Slaap-stoornissen

Slaperigheid (zeer vaak)

Spijsverteringsstoornissen

Stemmingswisselingen (o.a. angst, nervositeit, gelukzalig gevoel)

Verstopping (= obstipatie)

Verwardheid

Winderigheid

Zweten

Wisselwerkingen

Alcohol

Antidepressiva, zoals MAO-remmers, en tricyclische antidepressiva (TCA's) en serotonine-heropname-remmers (SSRI's)

Bupropion (Zyban®)

Carbamazepine (Carbymal®>, Tegretol®)

Medicijnen met een dempende werking op het centrale zenuwstelsel, o.a. narcose-middelen (= anaesthetica), antipsychotica, angstdempende middelen (= anxiolytica), kalmerende middelen (= sedativa), slaapmiddelen (= hypnotica)

Opioïden, andere dan dit middel

Opioïd-antagonisten, zoals buprenorfine (Temgesic®), nalbufine (Nubain®) en pentazocine (Fortral®)

Hoe te gebruiken?

Zie etiket en de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter.

De doserig wordt door de (huis)arts per individu afzonderlijk ingesteld op geleide van de pijn.

Aanbevoelen startdosering voor volwassenen: 2 tabletten

Tijdsinterval tussen 2 doeringen: 6 uur

Maximale dosering (volwassenen): 8 tabletten per dag.

Hoe te bewaren?

In de verpakking bij kamertemperatuur.

Medicatietrouw

In de praktijk wordt maar liefst 50% van alle medicijnen niet, onvoldoende of verkeerd gebruikt! Het gebruik van medicijnen heeft echter alleen zin wanneer ze correct worden gebruikt. Dat wil zeggen nauwkeurig volgens het voorschrift van de arts.

Wanneer u geen of te weinig medicijn gebruikt (= onderdosering), loopt u een groter risico (opnieuw) ziek te worden. Ook kunnen bestaande klachten langer duren dan nodig is of verergeren. Gebruik daarom niet minder medicijn dan is voorgeschreven.

Wanneer u te veel medicijn gebruikt (= overdosering), kan dat leiden tot ongewenste bijwerkingen en zelfs tot ziekenhuisopname. Gebruik daarom niet meer medicijn dan is voorgeschreven.

Overleg eerst met uw arts voordat u de dosering verhoogt.

Vraag uw arts of apotheker om uitleg als u niet precies (meer) weet hoe u uw medicijnen moet gebruiken of wanneer u dat bent vergeten.

Zelf combineren van medicijnen

Combineer recept-medicijnen niet op eigen initiatief met oude medicijnen, die u heeft bewaard, of met zelfzorg-medicijnen. Dit kan namelijk leiden tot ongewenste wisselwerkingen (= interacties).

Vraag eerst advies aan uw arts of apotheker als u naast de medicijnen van de dokter nog andere medicijnen wilt gebruiken.

Vertrouwen in de medicijnen

Voor een goed resultaat is het van groot belang dat u vertrouwen in uw medicijnen heeft. In de praktijk is gebleken dat bij onvoldoende vertrouwen in de medicijnen het gebruik ervan vaak slecht is (= medicatie-ontrouw).

Wanneer u denkt dat u het verkeerde medicijn heeft gekregen, bang voor bijwerkingen bent of denkt dat de medicijnen, die u heeft gekregen, niet of niet voldoende helpen , kan dat uw vertrouwen in de medicijnen ernstig ondermijnen. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met uw (huis)arts of apotheker om te bespreken of doorgaan met die medicijnen wel zinvol is.

Bespreek eventuele problemen met betrekking tot uw medicijnen altijd met uw arts of apotheker. Deze kunnen dan uw ongerustheid weg nemen of bekijken of u misschien andere medicijnen nodig heeft.

Medicatiebegeleiding

Gebruik dit middel nauwkeurig volgens het voorschrift van uw arts.

Wijk niet af van het voorschrift als de werking u tegenvalt of als u geen klachten (meer) heeft. Ook dan moet u de medicijnen tot de volgende controle volgens voorschrift blijven gebruiken. Overleg daarom altijd eerst met uw arts wanneer u van het voorschrift wil afwijken.

Ook bij langdurig gebruik is de kans op verslaving minimaal mits het medicijn volgens voorschrift wordt gebruikt.

Bespreek uw ervaringen en eventuele problemen met dit medicijn regelmatig met uw arts (bijv. tijdens de controle). Vertel uw arts ook of u w?l of niet tevreden bent met het voorgeschreven medicijn. Die kan dan bekijken of de dosis moet worden aangepast of dat u (nog) andere medicijnen nodig heeft.

Als u problemen met het gebruik heeft of niet (meer) weet hoe u dit middel moet gebruiken, kunt u dat ook met de apotheker bespreken.

Vergoeding of zelf betalen?

Dit medicijn is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt daarom vergoed volgens de daarvoor geldende regels van de overheid en uw zorgverzekeraar .

Er zijn ook medicijnen die alleen op recept kunnen worden verkregen (= UR-geneesmiddelen), maar slechts ten dele of niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Vraag uw arts, apotheker of zorgverzekeraar zo nodig om nadere informatie over de vergoeding van uw medicijnen.

Meer informatie

Bijsluiter bij Zaldiar®

Bijzonderheden

Geen

Overdosering

Bleekheid, pupil-vernauwing (miosis), verminderde eetlust (anorexie), buikpijn, braken (emesis), ademhalingsproblemen (ademhalingsdepressie), geestelijke verdoving (= stupor), bewusteloosheid (= coma), spierschokken (convulsies), verlaagde lichaamstemperatuur (= hypothermie), nierfalen, leverbeschadiging, verlaagde hartfrequentie (= bradycardie), hartritem-stoornissen (artimieën), bloeddrukdaling (= hypotensie) en cardiovasculaire shock

Laatst bijgewerkt: 25 juli 2017