Voedselallergie is een allergische reactie op bepaalde voedselbestanddelen die vaak al op babyleeftijd ontstaat. De kans op voedselallergie is groter wanneer men aanleg heeft voor atopische (constitutionele) aandoeningen, zoals allergisch astma, constitutioneel eczeem (atopische dermatitis), hooikoorts (allergische rhinitis) en oogbindvliesontsteking (allergische conjunctivitis).
Als men allergisch is voor bepaald voedsel, is men dat vaak ook voor voedsel dat daar qua samenstelling op lijkt (kruisallergie).

Symptomen van voedselallergie

Mogelijke symptomen van voedselallergie:
- Huiduitslag (meestal als eerste symptoom)
- Zwelling van de lippen en keel
- Misselijkheid, braken, diarree
- Migraine
- Kortademigheid (dyspnoe)
- Bloeddrukverlaging (hypotensie)
- Bewustzijnsverlies (coma)
- Anafylactische shock (levensbedreigende ernstige bloeddrukverlaging door het gelijktijdig vrijkomen van veel histamine)

Behandeling van voedselallergie

Beschikbare behandelingen van voedselallergie:
- Diagnose: huidproef om vast te stellen om welke stof(fen) het gaat
- Allergeenvrij dieet
- Medicijnen: allergische verschijnselen zoals de huiduitslag kunnen worden bestreden met antihistaminica

Oorzaken van voedselallergie

Mogelijke oorzaken van voedselallergie:
- Noten (met name aardnoten en pinda's
- Peulvruchten
- Zaden
- Schaaldieren
- Meel met gluten
- Natrium-glutamaat/glutamaten (Chinees-restaurantsyndroom)
- Conserveermiddelen, o.a. sulfieten, benzalkoniumchloride), kleurstoffen zoals (o.a. tartrazine)
- Medicijnen

Zie ook:
- coeliaki

Terug naar: allergische aandoeningen