Mogelijke oorzaken van lever-ontsteking (= hepatitis) o.a.:
- infectie met virussen (o.a. hepatitis A,B,C,D en E-virussen of Pfeiffer-, gelekoorts- en cytomegalovirus = CMV), bacteriën of parasieten (= protozoën)
- leverkanker (= levercarcinoom)
- medicijnen, alcohol, giftige stoffen

Hepatitis A

Hepatitis A veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol.

  • Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen of plassen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten. Als u deze voorwerpen daarna aanraakt en daarna uw mond aanraakt, kunt u met het virus besmet raken.
  • U kunt ook besmet zijn via water, voedsel of eetgerei dat met besmette handen is aangeraakt.
  • U kunt besmet zijn geraakt doordat u iemand met hepatitis A verzorgt.
  • U kunt tijdens het vrijen besmet zijn geraakt als uw mond of handen met de anus van een besmette partner in aanraking zijn gekomen.

In sommige omstandigheden is het moeilijk besmetting te voorkomen, omdat het lastig is alles goed schoon te houden. Bijvoorbeeld in kindercentra, scholen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. 

De ziekteverschijnselen beginnen 2 tot 6 weken na de besmetting.

In Egypte leek er in de zomer van 2013 sprake van een hepatitis A uitbraak. Er werd een toename van het aantal hepatitis A besmettingen gesignaleerd onder vakantiegangers die in Egypte waren geweest. Hepatitis A komt ook voor in onder andere in landen rond de Middellandse zee en in toenemende mate in Turkije, Kroatië en Marokko. Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden een groot deel van de kosten van de vaccinaties, soms zelfs volledig.

NB. Besmetting met hepatitis A vindt vaak plaats via bloed, ontlasting en besmette ziekenhuis- of drugsnaalden.

Hepatitis B

Hepatitis B wordt door een virus veroorzaakt. Het virus zit bij hepatitis B in bloed  en sperma (ook in vocht dat vóór de zaadlozing vrijkomt) of vaginaal vocht. Een besmetting opolwassen leeftijd komt meestal door onveilige seks. Andere manieren van besmetting zijn bijvoorbeeld:

  • door een prik met een besmette naald (injecties, drugsgebruik; in het buitenland ook via piercings, tatoeages en acupunctuur, in Nederland werken tatoeshops hygiënisch);
  • bij gebruik van een besmet scheermesje of tandenborstel.

Besmet bloed, sperma of vocht kan dan in aanraking komen met een wondje in de huid of met de slijmvliezen van mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen.

Baby's kunnen bij hun geboorte hepatitis B krijgen als hun moeder het heeft. Veel mensen die hepatitis B hebben zijn op deze manier besmet geraakt. Zwangeren met hepatitis B kunnen de hepatitis weer doorgeven aan hun baby. Daarom worden zwangeren in Nederland gecontroleerd op hepatitis B.

Via donorbloed in Nederland krijgt u geen hepatitis B. In Nederland wordt al het donorbloed namelijk op hepatitis B gecontroleerd.

Hepatitis C

Hepatitis C wordt door een virus veroorzaakt. U kunt het virus krijgen als bloed met het virus in uw bloed terechtkomt.Er kan bijvoorbeeld besmet bloed zitten aan: naalden (drugsgebruik; in het buitenland: piercings, tatoeages en acupunctuur (legale shops in Nederland werken hygiënisch), een tandenborstel (door bloedend tandvlees), een scheermesje, verband, pleisters en maandverband. Het hepatitis C virus in besmet bloed kan via wondjes of kleine beschadigingen aan slijmvliezen het lichaam inkomen. Als een vrouw met hepatitis C zwanger wordt, is er een kleine kans dat ze bij de bevalling de baby besmet.

De kans dat het hepatitis C virus wordt overgedragen via seks is klein. De kans is groter als er tijdens de seks wondjes in de slijmvliezen van beide partners ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij anale seks. Als u hiv-positief bent of een andere soa heeft, bent u vatbaarder voor hepatitis C.

In sommige landen kunt u besmet raken als u bloed van iemand anders krijgt met een bloedtransfusie. In Nederland, West Europa, de Verenigde Staten en Australië wordt bloed voor transfusies sinds 1992 op hepatitis C gecontroleerd.

 

Hepatitis D

Alleen als iemand al besmet is met het hepatitis B-virus, loopt hij/zij het risico van een bijkomende infectie met het hepatitis D-virus. Een infectie met hepatitis D kan op twee momenten plaatsvinden: gelijktijdig met de hepatitis B infectie (een co-infectie) of later, als iemand al drager is van het hepatitis B-virus (een super-infectie).

Hepatitis D wordt op dezelfde wijze overgedragen als hepatitis B.

Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland. Het komt wel veel voor in Italië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Als iemand besmet is met het hepatitis D-virus duurt het 2 tot 3 maanden voordat hij/zij ziek wordt.

Hepatitis E

Je krijgt Hepatitis E via  ontlasting-mond contact. Vooral met menselijke uitwerpselen verontreinigd water is een belangrijke besmettingsbron. In Nederland komt hepatitis E maar zelden voor, in tegenstelling tot ontwikkelingslanden (Noord Afrika en India).

Belangrijk is goede hygiënische maatregelen te nemen. Tijdens reizen altijd gekookt voedsel eten en gekookt water gebruiken.

Goed de handen wassen voordat iemand gaat eten, voordat iemand het eten klaar maakt en nadat iemand naar het toilet is geweest.


Terug naar lever-ontsteking

Laatst aangepast op 6 september 2018