De vorming (= synthese) en opslag van koolhydraten (= suikers, sacchariden). Suikers leveren vooral de energie die nodig is voor de celfuncties, waaronder de spiercelfunctie.

Suikers worden onderverdeeld in:
- mono-sacchariden: o.a. glucose (= druivensuiker), fructose (= vruchtensuiker, levulose)
- di-sacchariden: o.a. lactose (= melksuiker = glucose + galactose), maltose (= moutsuiker = verbinding van 2 moleculen glucose), saccharose (= riet- of bietsuiker = glucose + fructose)
- poly-sacchariden: cellulose, zetmeel en glycogeen (= dierlijk of leverzetmeel)
- suikermengsels: o.a. invert-suiker (mengsel van gelijke delen glucose en fructose)

zie ook:
- suikerziekte (= diabetes mellitus)
- glycogeen-stapeling
- galactose-stapeling(galactosemie)
- fructose-intolerantie

Terug naar stofwisseling (= metabolisme)