Vormen van een erectiestoornis

Een erectiestoornis komt in verschillende vormen voor. Bij de één lukt het helemaal niet om een erectie te krijgen, bij de ander wordt de penis wel een beetje stijf, maar niet stijf genoeg voor bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap. Ook kan onderscheid worden gemaakt tussen erectiestoornissen die zich op latere leeftijd voordoen en erectiestoornissen die er altijd al waren. Soms is het krijgen van een erectie afhankelijk van de situatie: in de ene situatie lukt het wel en in de andere niet. De oorzaken van erectiestoornissen liggen meestal in een combinatie van lichamelijke, psychische en/of relationele factoren. De behandeling van erectiestoornissen hangt gedeeltelijk af van de aard en van de oorzaken.

Lichamelijke oorzaken

Lichamelijk gezien ontstaat een erectie zo: de bloedvaten in de penis zitten als een spons samen geknepen. Bij seksuele opwinding stroomt er meer bloed naar de penis, waardoor de bloedvaten daar zich volzuigen met bloed. Tegelijk wordt door de aders (tijdelijk) geen bloed afgevoerd. Er stroomt dus meer bloed naar de penis toe dan er vandaan. Hierdoor wordt de penis stijf. Is er iets niet in orde met de bloedvaten, dan kan een erectiestoornis het gevolg zijn. Erectiestoornissen kunnen ook ontstaan als bepaalde zenuwen beschadigd worden, bijvoorbeeld bij sommige rugoperaties, buikoperaties en prostaatoperaties, hoewel de chirurg altijd probeert 'zenuwsparend' te opereren. Soms kunnen ziekten en de daarbij behorende medicijnen invloed hebben op de erectie, zoals suikerziekte, ziekten van de hersenen of zenuwbanen, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en ziekten van de nieren, urinewegen of geslachtsorganen. Ook medicijnen tegen depressies, maagzweren en te hoge bloeddruk kunnen erectiestoornissen veroorzaken.
Als u een chronische ziekte heeft, daarvoor eventueel medicijnen gebruikt en u heeft problemen met het krijgen of houden van een erectie, bespreek dit dan met uw huisarts of behandelend specialist. Soms kan bijvoorbeeld de medicatie worden gewijzigd om te kijken of dit een gunstig effect heeft op uw erectie.

Ouder worden

Naarmate men ouder wordt, verandert bovendien het erectiepatroon. Er zijn meer prikkels nodig om een erectie te krijgen, het duurt langer voordat de penis stijf wordt, hij wordt niet meer zo hard als vroeger en blijft ook minder lang stijf. Ook kan met het ouder worden de behoefte aan seks minder worden en zijn het gevoel van opwinding en het orgasme minder intens. Tot slot kan een slechte leefstijl zoals roken, overmatig alcoholgebruik en te weinig lichaamsbeweging een negatieve invloed hebben op de erectie.

Psychische oorzaken

Het ontstaan van een erectie hangt niet alleen af van lichamelijke factoren, maar ook van psychische factoren. Als u zich bijvoorbeeld zorgen maakt over de lichamelijke veranderingen die horen bij het ouder worden, of u vindt het moeilijk om deze veranderingen te accepteren, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de erectie. Een andere stoorzender van opwinding is angst. Als u bang bent om af te gaan of bang bent dat geslachtsgemeenschap niet lukt, is de kans groot dat er geen erectie tot stand komt. Ook onzekerheid (bijvoorbeeld over uw lichaam) of ontevredenheid (bijvoorbeeld over uw relatie  of uw partner) kan een erectie in de weg staan. Soms spelen in een man-vrouw-relatie ook de lichamelijke veranderingen van de vrouw een rol. Door de overgang kan het zijn dat de vagina minder snel vochtig wordt en de vagina en schaamlippen sneller geïrriteerd raken. Als u bang bent om uw partner pijn te doen, kan dit erectieproblemen opleveren. Tot slot is er nog een situatie waarin erectiestoornissen vaker voorkomen: na een scheiding, na het overlijden van de partner of bij een nieuwe partner. In het laatste geval is het probleem meestal te verhelpen door er met de nieuwe partner over te praten.

Uw partner

Een erectiestoornis is niet alleen voor uzelf vervelend, maar kan dat ook zijn voor uw partner. Het beïnvloedt immers het vrijen en soms zelfs de hele relatie. Iedere partner reageert er anders op. De één is teleurgesteld, de ander heeft medelijden en weer een ander geeft zichzelf de schuld. Het is belangrijk om er met uw partner over te praten en uw zorgen te delen, hoe moeilijk dat misschien ook lijkt. Ook uw partner heeft waarschijnlijk gedachten over wat er aan de hand is. Bovendien is bekend dat behandeling van erectieproblemen het meeste succes heeft als de partner daar vanaf het begin bij betrokken is en positief staat tegenover de behandeling. Praat er bij voorkeur met elkaar over op een rustig moment waarop u niet seksueel actief bent en het probleem zich niet voordoet.