Gluten zijn eiwitten die een overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken bij mensen met coeliakie.

Gluten-bevattende waren:
- granen als tarwe en gemodificeerd tarwezetmeel, gerts, haver, kamut, rogge, spelt, en alle waren waarin deze granen zijn verwerkt (zie samenstelling op verpakking), zoals:
- bami, beschuit, brood, bulgur, crackers, croutons, couscous, gebak, gort, griesmeel, koek, meel, mout, paneermeel, pasta, sauzen en soepen (gebonden), snacks (kroketten, frikandelllen, nasiballen/-schijven, etc.)

Gluten-vrije waren:
- aardappel(meel), boekweit, eieren,
gierst, fruit, groente, gemodificeerd zetmeel, maïs, maïsgriesmeel (= polenta), maïzena, maranth, melk, olie, quinosa, rijst, rijstwafels, soja, sorghum, tapioca, teff, vlees en vis (zonder meel of paneermeel

NB. Mensen die overgevoelig zijn voor gluten kunnen in de bijsluiter van de verpakking lezen (zie 'samenstelling') of dat het medicijn gluten bevat (zie voor overzicht: www.cbg-meb.nl/nl/gnsmiddl/glutlist.htm).
zie ook: voedsel-allergie


Terug naar coeliaki